Το σχέδιό του με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των περιφερειών της Βρετανίας θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη (2/2/) ο Μπόρις Τζόνσον ανασύροντας μία από τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο των πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κάνοντας ένα «δώρο» στους συντηρητικούς βουλευτές εκείνους που ανησυχώντας για την δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω του Partygate εμφανίζονται ανοικτοί στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά του ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κάνει λόγο για 12 αποστολές που θα στρέψουν την προσοχή και τους πόρους προς τις «ξεχασμένες» κοινότητες της Βρετανίας μέχρι το 2030. Σε αυτές τις αποστολές περιλαμβάνεται η μεγαλύτερης κλίμακας μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο προς τις περιφέρειες στην σύγχρονη εποχή, η βελτίωση των τοπικών μεταφορών ώστε να πλησιάσουν το επίπεδο του Λονδίνου, την επέκταση του 5G και της ευρυζωνικότητας στην χώρα, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού μεταξύ των παιδιών που εγκαταλείπουν το δημοτικό, η καταπολέμηση της ανασφάλειας…

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, κοινοβουλευτική έκθεση αποκαλύπτει ότι οι πόροι για την σύγκλιση των περιφερειών του Ηνωμένου Βασιλείου που απελευθερώθηκαν από το Brexit δεν αντιστοιχούν παρά στο 60% των κονδυλίων που χορηγούσε για τον ίδιο σκοπό η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την έξοδο της χώρας.

Μπόρις Τζόνσον

Διαχρονικές οι ανισότητες

Όμως οι ανισότητες μεταξύ περιοχών είναι διαχρονικές και θα χρειαστεί μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια, προειδοποιεί το Institute for Fiscal Studies (IFS) προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε «να προσποιηθούμε ότι μία πραγματική και σημαντική αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα».

Μαζί με την υπόσχεσή του για την «υλοποίηση του Brexit» ο Μπόρις Τζόνσον όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βοηθήθηκε πολύ στην προεκλογική εκστρατεία που τον έστειλε στην πρωθυπουργία από τις υποσχέσεις για χορήγηση πόρων που μοίρασε στις πόλεις και τις περιφέρειες της Αγγλίας κερδίζοντας έδρες σε περιοχές που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τους Τόρις.

Για πρωτοβουλία λαϊκιστικού χαρακτήρα κάνουν λόγο οι αντίπαλοι του Τζόνσον

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον επιμένουν ότι η πρωτοβουλία είναι λαϊκιστικού χαρακτήρα, χωρίς ουσία και πόρους, και προειδοποιούν ότι οι τοπικές αρχές θα παρακολουθήσουν με προσοχή αν υπάρχουν νέες δαπάνες στο κυβερνητικό σχέδιο.

Η Λίζα Νάντι, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για την πολιτική, δήλωσε ότι πολλές περιοχές υποφέρουν από τις περικοπές στην χρηματοδότηση των περιοχών που έχουν επιβάλει οι Συντηρητικοί κατά την τελευταία δεκαετία. Οι επαρχιακές πόλεις θα ανθίσουν μόνο όταν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να δαπανηθούν, πράγμα που θα γίνει ακόμη δυσκολότερο όταν οι φόροι, οι λογαριασμοί για την ενέργεια και οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν φέτος.

Μπόρις Τζόνσον

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκαλέσει για τον Μπόρις Τζόνσον η δημοσίευση τμήματος του πορίσματος της εσωτερικής έρευνας για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ που προσάπτει στον βρετανό πρωθυπουργό τουλάχιστον «σοβαρές ανεπάρκειες ηγείσθαι», αν αναμονή και της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για το ίδιο θέμα.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση σχετικά με την εκκίνηση διαδικασίας μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον είχε ανασταλεί στις τάξεις των Τόρις, σήμερα, ο συντηρητικός βουλευτής Τομπάιας Ελγουντ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην επιτροπή 1922 επιστολή μομφής προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού εξηγώντας ότι το σκάνδαλο εκτρέπει την προσοχή της κυβέρνησης σε περίοδο διεθνούς κρίσης.

«Είναι η στιγμή για να το επιλύσουμε αυτό ώστε το κόμμα να επιστρέψει στην διακυβέρνηση και ναι…θα υποβάλω την επιστολή μου σήμερα στην Επιτροπή 1922», είπε.