Άφωνοι έμειναν αστυνομικοί και δημοτικοί υπάλληλοι της πρωτεύουσας Αστανά του Καζακστάν όταν κλήθηκαν από πολίτες να «επιθεωρήσουν» αμέτρητα δενδρύλλια μαριχουάνας τα οποία είχαν φυτευτεί σε παρτέρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την αποκάλυψη οι επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησαν έρευνα με σκοπό να εντοπίσουν τον ευφάνταστο καλλιεργητή.

Οι κάτοικοι της Αστανά, είχαν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη μυρωδιά τα τελευταίες μέρες καθώς περπατούσαν στην οδό Auezova και ειδοποίησαν τις αρχές όταν εντόπισαν πως η πηγή της περίεργης οσμής ήταν εκατοντάδες δενδρύλλια μαριχουάνας τα οποία ήταν φυτεμένα σε δημοτικά παρτέρια στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων.

Το δημοτικό συμβούλιο διερευνά την υπόθεση ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο η φύτευση της μαριχουάνας ήταν απλό λάθος… ή μια εσκεμμένη πράξη κάποιου «αντάρτη» δημοτικού κηπουρού.

Ο Mihail Malorod, κάτοικος της πόλης, από τους πρώτους που οσμίστηκε το σφάλμα δήλωσε «περπατούσα στο δρόμο όταν είδα αυτά τα χαριτωμένα φυτά. Δεν τα αναγνώρισα και σκέφτηκα τι όμορφα που είναι».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως μόλις είδε τη «φυτεία» καταμεσής του δρόμου σκέφτηκε «πως επρόκειτο για κάποιο κόλπο της αστυνομίας ώστε να συλλάβει τους χρήστες».

Εκπρόσωπος της κηπουρικής εταιρείας πάντως η οποία διατηρεί σύμβαση με τον δήμο και έχει αναλάβει όλες τις δημοτικές κηπουρικές εργασίες δήλωσε πως διερευνά και από πλευράς της την υπόθεση ώστε να εντοπίσει τον ευφάνταστο υπαίτιο. Ανέφερε μάλιστα πως «εφόσον πρόκειται για μαριχουάνα θα τα ξεριζώσουμε άμεσα».