Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τα σερβικά ΜΜΕ τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Αλβανία και προβάλλουν τη θέση Σέρβων αξιωματούχων και εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας ότι η επίσκεψη αυτή δεν είναι μόνο συμβολική και πως αναμένουν μηνύματα φιλίας και ενδείξεις ειλικρινούς συνεργασίας από τον Σέρβο πρωθυπουργό και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Σερβίας στην Αλβανία στη σύγχρονη ιστορία, ο σερβικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS ξεχωρίζει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής για το Κόσοβο της Σερβικής Βουλής, Μίλοβαν Ντρέτσουν, ότι είναι επίσκεψη που υπερβαίνει την απλή συμβολική σημασία.

«Έχοντας υπόψη τα εμπόδια στις σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα Τίρανα είναι συμβολική, επειδή οι σερβο-αλβανικές σχέσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόοδο της περιοχής» τόνισε ο κ. Ντρέτσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπόδια στις σχέσεις δημιουργούν «οι φιλοδοξίες περί Μεγάλης Αλβανίας και η αναγνώριση της απόσχισης του Κοσόβου» καθώς και ο μη σεβασμός της σερβικής μειονότητας, καθώς στην Αλβανία, από τα μητρώα, τις προηγούμενες δεκαετίες διαγράφηκαν περίπου 100.000 Σέρβοι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σε δηλώσεις του στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92, ενόψει της αναχώρησης στα Τίρανα είπε ότι «δεν υπάρχουν βαριά μηνύματα από το Βελιγράδι» και ο Έντι Ράμα σημείωσε ότι «η Σερβία και η Αλβανία πρέπει να είναι στα Βαλκάνια, αυτό που ήταν η Γαλλία και η Γερμανία στην Ευρώπη».

Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Γκρατς, Φλόριαν Μπιέμπερ δήλωσε, σε συνέντευξή του στο RTS, ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα αποστείλουν μήνυμα ειλικρινούς συνεργασίας.

«Θεωρώ ότι θα είναι καλύτερο οι Αλεξάνταρ Βούτσις και Έντι Ράμα να μην εκμεταλλευτούν τη συνάντηση για εσωτερική πολιτική και να στείλουν μήνυμα ότι επιθυμούν πραγματικά να συνεργαστούν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρά τις διαφορετικές θέσεις Βελιγραδίου – Τιράνων για το Κόσοβο, «πρέπει να συνεργαστούν σε κοινά έργα, κοινές ιδέες».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα «Κουρίρ» ότι σταθερότητα στα Βαλκάνια σημαίνει πως η Σερβία δεν μπορεί ως ιδέα για το μέλλον, να αποδεχθεί μια «μεγάλη Αλβανία».

Η πρώτη επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία πραγματοποιείται εν μέσω «νέας κρίσης στα Βαλκάνια» και έξι μήνες μετά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι στη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε ότι εκτός από την εδραίωση καλύτερων σχέσεων, ο κ. Βούτσις θέλει να μιλήσει για «όλα όσα χωρίζουν τις δύο χώρες».

«Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητιούνται και στα οποία δεν θα συμφωνήσουν, ακόμη κι αν τα συζητήσουν, μία, δύο και τρεις φορές. Αλλά είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, ότι είναι καλό να συζητιούνται» ανέφερε ο κ. Σβιλάνοβιτς στην Deutsche Welle.