Ο Τσέχος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσει 4.000 βλήματα πυροβολικού μέσα τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη – όπως υποστηρίζει – με τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής.

«Η δωρεά αξίας άνω των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε από την κυβέρνηση σήμερα (σ.σ. Τετάρτη)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιακούμπ Φαγνόρ (Jakub Fajnor). Τρεις τσεχικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν νωρίτερα στο Reuters τη δωρεά αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, Γιάνα Τσερνοσόβα, δήλωσε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση θα συζητούσε την πρόταση να δωρίσει βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών στην Ουκρανία.

Σε ανάλογες κινήσεις, εξοπλισμού του Κιέβου, προέβησαν και άλλες δυτικές χώρες.

F-15

Έξι αμερικανικά μαχητικά F-15 αναπτύχθηκαν στην Βαλτική

Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό, επίσης, πως έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση της Εσθονίας όπου και θα παραμείνουν για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως η Συμμαχία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη – κάτι που που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία».