Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα ότι έχει καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές σε μέγεθος μινιατούρας και είναι σε θέση να τις εκτοξεύσει με πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, μια απειλή που στρέφεται ευθέως εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε αμέσως στην ανακοίνωση αυτή, απαντώντας ότι δεν πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι σε θέση να φτιάξει ατομικά όπλα σε μικρό μέγεθος. «Δεν νομίζουμε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε επίσης «άφρονα» τα σχόλια που έκανε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από τη Σεούλ ενώ νωρίτερα είχε ακυρώσει, την τελευταία στιγμή, την πρόσκλησή της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Mουν να επισκεφθεί το βιομηχανικό συγκρότημα του Καεσόνγκ.

«Εδώ και πολύ καιρό αρχίσαμε να φτιάχνουμε σε μικρότερο μέγεθος (σ.σ. πυρηνικές κεφαλές) και να διαφοροποιούμε τις δυνατότητές μας όσον αφορά ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Βορειοκορεατική Επιτροpή Εθνικής Άμυνας (CDN) σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA. «Έχουμε επίσης φτάσει στο σημείο όπου διασφαλίσαμε το μέγιστο βαθμό ακρίβειας, όχι μόνο για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς αλλά και για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Δεν κρύβουμε αυτό το γεγονός», πρόσθεσε η Επιτροπή, ο ανώτατος στρατιωτικός θεσμός της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση η CDN απέρριψε επίσης τις επικρίσεις των ΗΠΑ που πριν από δύο εβδομάδες καταδίκασαν τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κέρι, στην επίσκεψή του στη Σεούλ, απείλησε τη Βόρεια Κορέα με νέες κυρώσεις με αφορμή τη δοκιμή αυτή.