«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης, μήνυμα που είχε εκπέμψει το Βερολίνο και το προηγούμενο διάστημα.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του. Γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων, πρόσθεσε.

«Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», επεσήμανε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανάλογες δηλώσεις, περί κυρώσεων, έχουν γίνει και από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε κινητικότητα βρίσκονται τα στρατεύματα σειράς δυτικών χωρών – μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Δανία, η Σουηδία, οι χώρες της Βαλτικής κ.α. – οι οποίες επιχειρούν να στείλουν στη Ρωσία, την οποία κατηγορούν για συγκέντρωση μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα της με την Ουκρανία, το μήνυμα τα ζητήματα ασφαλείας περί την επικράτεια του Κιέβου θα απαντηθούν με τρόπο ενιαίο.