Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «παρωδία» την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει σε θάνατο τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «μία παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες» και ζήτησε την απελευθέρωσή του ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο.

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι εις θάνατον για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για το ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε τουλάχιστον 100 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα.

Μεταξύ των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών είναι και ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό το 2013, κρίθηκε ένοχος για την διαρροή κρατικών μυστικών, για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011 και για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας, ενώ η απόφαση για την τύχη του ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.