Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη ή αλλού και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί, να πλήξει ή να εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και TASS.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, Δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ μιλώντας στην λέσχη Valdai.

Ωστόσο, ο Ριαμπκόφ, μιλώντας στα αγγλικά, δήλωσε ότι η απειλή της Ουκρανίας να ενσωματωθεί όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που αγγίζει την καρδιά των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Έπειτα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα και κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη καθώς όπως είπε «αυτό συνιστά για εμάς άμεση και απευθείας απειλή» ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη, το Κίεβο ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον. Η Βρετανία είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά όπλα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κοινές ασκήσεις Μόσχας – Μισνκ

Ο Ριαμπκόφ καθησύχασε, εξάλλου, τις ΗΠΑ σχετικά με τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτές. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα γυμνάσια», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, κατά τις ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία μετέφερε στρατεύματα στη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες, όπως δήλωσε το Μινσκ, κοινές ασκήσεις τον επόμενο μήνα, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προετοιμάζει μια νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Θέμα εξοπλισμών βάζει και ο Πεσκόφ

Οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, οι στρατιωτικές ασκήσεις των δυτικών χωρών και οι πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ συμβάλλουν στο να γίνεται η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία αρκετά τεταμένη και αυτό είναι κάτι στο οποίο οι διεθνείς εταίροι της Ρωσίας πρέπει να δώσουν προσοχή, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε ό,τι αφορά την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, είναι πράγματι εξαιρετικά τεταμένη. Βλέπουμε να διοχετεύονται εκεί όπλα, βλέπουμε διάφορες ασκήσεις, βλέπουμε πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν ακριβώς στην ένταση γύρω από την Ουκρανία», σημείωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Η Μόσχα θα ήθελε οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να δώσουν προσοχή σ’ αυτό, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα ελπίζει να λάβει γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, τις επόμενες ημέρες.