Έκκληση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι να υποβάλει παραίτηση, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αποτελούν τους λόγους για τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, στις συγκρούσεις, το προηγούμενο διήμερο, με ομάδα ένοπλων, στο Κουμάνοβο.

«Εγώ έχω δώσει παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει, όταν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση. Μετά, ο λαός μόνος του επανακτά την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο κ. Μπορίσοφ είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τον Φεβρουάριο του 2013, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων αμφισβήτησής του. Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, το κόμμα GERB επικράτησε εκ νέου σε πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία και ο ίδιος έγινε και πάλι πρωθυπουργός.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα του και ότι ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στη χώρα.

Τις δηλώσεις αυτές του κ. Μπορίσοφ, στη Σόφια, αναμεταδίδει μεγάλο μέρος μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο και ελπίζει πως θα αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Καλούμε όλους τους πολιτικούς παράγοντες σε υπεύθυνη συμπεριφορά χάριν της σταθερότητας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της περιοχής. Θεωρούμε πως το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χώρας απαιτεί ταχεία, διαφανή και πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων, καθώς και έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στο πνεύμα του κράτους δικαίου», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.