Συγκλονισμένοι είναι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Ο χαμός του μας αφήνει άναυδους», τονίζει μεταξύ άλλων ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Ήταν ένας άνθρωπος των θεσμών, βαθιά ευρωπαϊστής, δημοσιογράφος γεμάτος πάθος. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας. Τα χαρίσματα αυτά του τα αναγνώριζαν ανέκαθεν όλοι οι συνάδελφοι, κάθε πολιτικής παράταξης και ευρωπαϊκής χώρας. Ήταν και η απόδειξη του πάθους του για τα κοινά, της ικανότητάς του να ακούει τους πολίτες και να τίθεται στην υπηρεσία τους. Ο χαμός του μας αφήνει άναυδους. Στην σύζυγό του, τα παιδιά του και όλους τους συγγενείς του, τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης», τόνισε ο Ντράγκι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχοινάς: Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού στης Ελλάδας

«Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού στης Ελλάδας» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ανάρτησή του στο twitter για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς αναφέρει στην ανάρτησή του: «Από τον Έβρο ως τον εορτασμό των 40 χρόνων της ένταξης, ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας. Αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος. Μου είχε ζητήσει να οργανώσω μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος την άνοιξη. Δεν προλάβαμε. Καλό ταξίδι Presidente!».

Τζεντιλόνι: Ήσουν ένας άνθρωπος ξεκάθαρος, γενναιόδωρος, χαρούμενος, δημοφιλής

Ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη λύπη και τη συγκίνησή του με μήνυμά του στο twitter:

«Ο Νταβίντ Σασόλι μας άφησε. Είναι μια τρομερή είδηση αυτή για όλους εμάς στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Θα σε θυμόμαστε ως ένα δημοκρατικό και φιλοευρωπαίο ηγέτη. Ήσουν ένας άνθρωπος ξεκάθαρος, γενναιόδωρος, χαρούμενος, δημοφιλής. Αγκαλιάζω την οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη», είναι τα λόγια του Πάολο Τζεντιλόνι.

Στόλτενμπεργκ: Ήταν μια ισχυρή φωνή για τη δημοκρατία και τη συνεργασία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι ήταν «μια ισχυρή φωνή για τη δημοκρατία και τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter:

«Λυπήθηκα στο άκουσμα του θανάτου του Προέδρου του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, μιας ισχυρής φωνής για τη δημοκρατία και τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την οικογένεια της ΕΕ».

Τα συλλυπητήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Προέδρου Ντέιβιντ Σασόλι. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους όσοι είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί του και να τον συναντήσουν», είναι το μήνυμα που δημοσίευσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «συντετριμμένη» από τον θάνατο του Σασόλι. «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο Νταβίντ Σασόλι είχε αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώνεται με την Αλεσάντρα, τον Τζούλιο και την Λίβια που θρηνούν την απώλειά του. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί τους».

Αβραμόπουλος: Αποχαιρετούμε, με λύπη και σεβασμό, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλό φίλο

Με ανάρτηση του στο twitter ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρεται στον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αποχαιρετούμε, σήμερα, με λύπη και σεβασμό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλό φίλο David Sassoli. Ο David υπήρξε ακέραιος δημοσιογράφος, έντιμος πολιτικός, αυθεντικός Ευρωπαίος. Ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αντιτάχθηκε στη μισαλλοδοξία και τον διχασμό, υπερασπιζόμενος με σθένος τη δημοκρατία και την ενότητα της Ευρώπης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» σημειώνει στη δήλωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος.