Καλλιεργητές οστράκων στη Γαλλία ανακάλυψαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να παγιδεύουν τους ληστές που κλέβουν τα όστρακά τους. Βάζουν μηνύματα μέσα στο άδειο κέλυφος και τάζουν μια μεγάλη αποζημίωση.

Το «κόλπο» εμπνεύστηκε ο Κριστόφ Γκινό, ένας 60χρονος καλλιεργητής οστράκων που ζει κοντά στο Περπινιάν. Αδειάζει ένα όστρακο και μέσα του τοποθετεί ένα πλαστικοποιημένο μήνυμα και στη συνέχεια σφραγίζει και πάλι το όστρακο με κόλλα. Τα όστρακα – φαντάσματα όπως τα αποκαλούν οι παραγωγοί μένουν στα καλάθια μαζί με τα υπόλοιπα. Το μήνυμα αναφέρει πως όποιος το βρει έχει κερδίσει το βάρος του σε όστρακα και τους παραθέτει έναν αριθμό τηλεφώνου όπου μπορούν να επικοινωνήσουν για να παραλάβουν το βραβείο τους. Η Αστυνομία λαμβάνει ειδοποίηση όταν κάποιος καλεί τον αριθμό.

Ο Γκινό εκτιμά πως η μέθοδός του είναι αποτελεσματική καθώς έχουν μειωθεί οι κλοπές οστράκων στην περιοχή του. Το 2017 είχαν γίνει 19, ενώ στη διάρκεια του 2016, υποστήριξε, μόνο αυτός έχασε τρεις τόνους εμπόρευμα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων επιδρομών στις καλλιέργειές του.

Οι αρπαγές οστράκων έχει φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ σε άλλες περιοχές της Γαλλίας φέτος με δεκάδες τόνους προϊόντος να μεταφέρονται από το νερό σε φορτηγά τη νύχτα από τους εγκληματίες. Η ιδέα του Γκινό, πλέον, επεκτείνεται και σε άλλα μέρη. «Αν μη τι άλλο τους αποθάρρυνε», ανέφερε ο Γκινό και συνέχισε: «Έτσι, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως». Υπογράμμισε, δε, πως αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με τα υψηλής τεχνολογίας όστρακα – κατασκόπους που είναι επί της ουσίας συσκευές GPS.

Η Γαλλία είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα όστρακα στην Ευρώπη με σχεδόν 90.000 τόνους ετησίως. Τα έσοδα από την εμπορική δραστηριότητα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότεροι από 200 τόνοι χάνονται το χρόνο από τις ληστείες.