Κάτω από ένα στρώμα στάχτης έχουν βυθιστεί σπίτια και αυτοκίνητα σε πόλεις που απέχουν έως και περίπου 30 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο Calbuco της Χιλής που εξερράγη δύο φορές ύστερα από αδράνεια δεκαετιών.

Οι φόβοι για μόλυνση των πηγών της περιοχής και πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων στους κατοίκους εντείνονται ενώ πολλά προβλήματα υπήρξαν και στις πτήσεις με τα αεροπλάνα να παραμένουν καθηλωμένα.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου, η οποία αποκλείστηκε καθώς στάχτη και επικίνδυνα αέρια κάλυπταν τον ουρανό.

Ο καθηγητής David Pyle που μελετά τη συμπεριφορά των ηφαιστείων της Χιλής εδώ και έναν αιώνα κατατάσσει τις εκρήξεις στο Calbuco μεταξύ των ισχυρότερων και υποστηρίζει πως η στάχτη μπορεί να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό και να φτάσει στην Αυστραλία.

«Προς το παρόν η δραστηριότητά του έχει παύσει αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μετά», λέει στη Daily Mail.

Η πρόεδρος της χώρας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημειώνοντας πως η έκρηξη του Calbuco είναι πιο σοβαρή και απρόβλεπτη από αυτή που προηγήθηκε, του ηφαιστείου Villarica.

Στην πόλη Puerto Montt εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν βενζίνη μόλις άρχισε η έκρηξη ενώ τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν για να μην λεηλατηθούν. Οι πτήσεις προς την πόλη ακυρώθηκαν.
Λεπτό στρώμα στάχτης κάλυψε τους δρόμους και τα αυτοκίνητα μέχρι και την πόλη Villa La Angostura στην Αργεντινή.

Δείτε τις φωτογραφίες