Το Doodle της Google σήμερα δεν τιμά κάποιο πρόσωπο ή κάποιο ιστορικό γεγονός, αλλά μια εποχή. Στον Χειμώνα, λοιπόν είναι αφιερωμένο καθώς το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων. Έτσι, η μηχανή αναζήτησης αποφάσισε να «φορέσει» τα χειμωνιάτικά της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αστρονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Τον ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για να ορίσουμε το σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε και παρατηρείται η μικρότερη μέρα του χρόνου. Έτσι καθορίζεται η έναρξη του χειμώνα.

Η σημερινή ημέρα, δε, είναι πολύ σημαντική για πολλές χώρες παγκοσμίως και γιορτάζεται ιδιαιτέρως με φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το χειμερινό ηλιοστάσιο βρισκόταν στο επίκεντρο του κύκλου της ζωής και του προγραμματισμού των καλλιεργειών των ανθρώπων από τη Νεολιθική Εποχή. Κι αυτό έχει τη δική του αξία τόσο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την οικονομική ευημερία τους.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες. τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Με τον Χειμώνα, που είναι η πιο κρύα εποχή του χρόνου και σηματοδοτεί το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του επόμενου το Doodle της Google παρουσιάζει ένα σκαντζόχοιρο να περπατάει πάνω στο χιόνι.