Σε επιχείρηση της αστυνομίας και του στρατού στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, σκοτώθηκαν την Δευτέρα, τέσσερις αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών στην Μπογοτά. Όπως επίσης αναφερόταν στην ανακοίνωση τα μέλη της οργάνωσης αυτής έχουν κλιμακώσει τη δράση τους μέσα στους τελευταίους μήνες.

«Σε μια κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας στον νομό Τσόκο (βορειοδυτικά), ο ‘Αλμπέρτο’, ο επικεφαλής του Μετώπου Μανουέλ Ερνάντες ελ Μπότσε του ELN, σκοτώθηκε, όπως επίσης και τρεις άλλοι αντάρτες που ήταν επιφορτισμένοι με την προσωπική του ασφάλεια», ανέφερε η κολομβιάνικη αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η επιχείρηση, που διεξήχθη σε μια αγροτική περιοχή του νομού, είχε στόχο, σύμφωνα με τις αρχές, στελέχη των ανταρτών που συγκέντρωναν κεφάλαια «μέσω εκβιασμών σε βάρος του τοπικού τομέα των ορυχείων».

Ο ELN και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), δύο αριστερές οργανώσεις που συνεχίζουν να δρουν στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο ενός πολέμου που διαρκεί τουλάχιστον μισό αιώνα, διαθέτουν σύμφωνα με τις αρχές 2.500 και 8.000 μαχητές αντίστοιχα.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ELN είχε επιβεβαιώσει επίσημα ότι πραγματοποιεί «διερευνητικές» επαφές με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των FARC, που διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές από τον Νοέμβριο του 2012.Βέβαια όπως αποδεικνύεται οι επαφές αυτές δεν έχουν φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα , αντιθέτως, σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN έχει πολλαπλασιάσει τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος Σάντος επανέλαβε χθες ότι δεν θα επιτρέψει να καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση FARC λόγω των πολιτικών πιέσεων που ασκεί η αντιπολίτευση και κάλεσε εκ νέου τους αντάρτες να δείξουν ότι θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος.

Από μεριάς αντιπολίτευσης απαιτείται σε όλο και πιο υψηλούς τόνους από τον Σάντος να τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία, αφότου οι FARC παραβίασαν την περασμένη εβδομάδα την εκεχειρία που είχαν κηρύξει μονομερώς στα τέλη της περασμένης χρονιάς και σκότωσαν 11 στρατιώτες σε ενέδρα.

Ο πρόεδρος Σάντος κατόπιν διέταξε να ξαναρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών, αλλά η αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, διατείνεται ότι οι FARC χρησιμοποιούν τη διαδικασία για τους δικούς τους σκοπούς.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να τεθούμε υπό πίεση από εκείνους οι οποίοι επιδιώκουν, με κάθε κόστος, να μας βάλουν με την πλάτη στον τοίχο και να μας αναγκάσουν να τερματίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της εθνικής επιτροπής για την ειρήνη.

«Είναι εύκολο να συνεχίζεις να μιλάς για πόλεμο από το γραφείο σου ή από τα χαρακώματα των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης», συνέχισε ο Σάντος, απευθύνοντας μια προσωπική αιχμή προς τον Ουρίμπε, σήμερα γερουσιαστή, και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιούν συχνά ιδίως το Twitter για να επικρίνουν τις διαπραγματεύσεις.

«Ηγέτες των FARC, η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο, τώρα είναι η ώρα να δείξετε ότι η ειρήνη είναι αυτό που ονειρεύεστε κι εσείς», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η παλαιότερη στη Λατινική Αμερική, διαρκεί τα τελευταία 50 χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει πάνω από 5,3 εκατομμύρια άλλους.