Οι γαλλικές αρχές έδωσαν ισχυρό χτύπημα σε δίκτυο που κατασκεύασε μεταξύ 5.000 και 10.000 πλαστά υγειονομικά πάσα, καθώς εξαρθρώθηκε παρακλάδι της σπείρας που είχε ως έδρα την πόλη του Μετς, στα ανατολικά της Γαλλίας. Τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητά της υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ένα ζευγάρι τέθηκε υπό κράτηση στις αρχές Δεκεμβρίου, αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η έρευνα, την οποία συντονίζει η εισαγγελία του Παρισιού, συνεχίζει προκειμένου να εντοπιστούν κι άλλοι συμμετέχοντες στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη του δικτύου κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς φαρμακοποιών και να φτιάχνουν υγειονομικά πάσα εξ ονόματος των επαγγελματιών υγείας. Εκτιμάται πως πλαστογραφήθηκαν μεταξύ 5.000 και 10.000 πιστοποιητικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε προχθές (16/12) το άνοιγμα 400 ερευνών για την εξάρθρωση δικτύων πλαστών υγειονομικών πάσων και τη σύλληψη περίπου 100 ατόμων.

Οι συλλήψεις αυτές στοχεύουν χρήστες και δίκτυα διακινητών, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με το υπουργείο του, κυκλοφορούν στη Γαλλία 110.000 πλαστά υγειονομικά πάσα, από τη θέσπιση του μέτρου το καλοκαίρι.