Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αρχίσει να απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους, τους ναύτες που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Ωστόσο, δεν θα προχωρήσει σε δυσμενή απόλυση από την υπηρεσία κατά του οποιουδήποτε για την απόφασή του να αγνοήσει μία άμεση στρατιωτική διαταγή, όπως αυτή του εμβολιασμού.

Συνολικά 5.731 ναύτες ενεργού υπηρεσίας δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ αξιωματικοί του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι πιθανό ότι δεν θα υπακούσουν στη σχετική διαταγή μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας της 28ης Νοεμβρίου για τον πλήρη εμβολιασμό τους.

«Αν ένας ναύτης λάβει τη δόση εμβολίου θα το εκτιμήσουμε αυτό και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τον διατηρήσουμε σε υπηρεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος Τζέιμς Γουότερς, διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, για τα σχέδια και την πολιτική του στρατιωτικού προσωπικού.

Συνολικά 336.000 ναύτες έχουν εμβολιαστεί, στο πλαίσιο ενός μαζικού εγχειρήματος, το οποίο, σύμφωνα με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί η ετοιμότητα των πλοίων στη διάρκεια των επιχειρησιακών αποστολών τους. Οι ναύτες εντός των πλωτών μονάδων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εργάζονται σε συνθήκες με μικρές αποστάσεις για χρονικό διάστημα μηνών, που απαιτεί η ολοκλήρωση μιας αποστολής ενός πολεμικού πλοίου.

Απαλλαγές και στην Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απάλλαξε την περασμένη Δευτέρα (13/12), από τα καθήκοντα τους 27 στελέχη της, μετά την άρνησή τους να λάβουν το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλο το στρατιωτικό προσωπικό τον Αύγουστο και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών ενεργού υπηρεσίας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού.

Η Αν Στέφανεκ, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δόθηκε στα στελέχη μία ευκαιρία προκειμένου να εξηγήσουν την άρνησή τους να εμβολιαστούν, αλλά δεν εξαιρέθηκε κανένας.

Περίπου 97% των μελών του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, με το ποσοστό αυτό εμβολιασμού να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.