Xιλιάδες Αλβανοί φεύγουν από τη χώρα με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο σε δυτικές χώρες. Το κύμα φυγής αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και προκαλεί ανησυχία, καθώς μετά το Κοσσυφοπέδιο το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης μεταφέρθηκε και στην Αλβανία.

Τα στοιχεία που δίνουν οι επίσημες αλβανικές αρχές, αγγίζουν τις 20 χιλιάδες άτομα, με καταγωγή κυρίως από το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, παρενέβη σήμερα χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο έργο εγκληματικών κυκλωμάτων και επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται οικονομικούς μετανάστες. Ταυτόχρονα, μίλησε εκ νέου για την Ευρώπη, που, κατά τον Ράμα, είναι όμηρος του φόβου προς τους Αλβανούς, τόσο της Αλβανίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου, ενώ χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή ένταξη ενιαία και αναντικατάστατη. «Μια ανένταχτη Βαλκανική αδυνατίζει την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.

Και Ο γενικός δευθυντής της αλβανικής αστυνομίας, Χακί Τσιάκο, απέδωσε το κύμα φυγής των Αλβανών, σε έργο συγκεκριμένων κυκλωμάτων, που όπως είπε, συνδέπνται με τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία. Μάλιστα, ο κ. Τσιάκο ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους, σε όσους Αλβανούς επιχερούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί, ότι εκπρόσωποι δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία και η Αυστραλία, ενημέρωσαν τις αρμόδιες αλβανικές αρχές, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε Αλβανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.