Η δημοκρατία χρειάζεται «πρωταθλητές», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν ανοίγοντας τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε η χώρα -στην οποία μετέχουν δεκάδες κράτη, η επιλογή των οποίων προκάλεσε πολλές συζητήσεις- νωρίτερα την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η δημοκρατία στον κόσμο χρειάζεται «πρωταθλητές» για να αντιμετωπίσουν «σημαντικές και ανησυχητικές προκλήσεις» όπως δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος. Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «πολεμούν ακατάπαυστα για να είναι στο ύψος των δημοκρατικών τους ιδεωδών» και σημείωσε ότι κανένα από τα κράτη που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής δεν είναι «τέλειο».

Τζο Μπάιντεν

Ωστόσο, ο Μπάιντεν κάλεσε τα κράτη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες απέναντι στα «αυταρχικά καθεστώτα» που «αιτιολογούν τις πρακτικές τους και τις πολιτικές καταστολής ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της στιγμής», σύμφωνα με το AFP.

Τζο Μπάιντεν

Οργή σε Πεκίνο και Μόσχα – Δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η εκδήλωση που οργανώθηκε διαδικτυακά στην Ουάσινγκτον λόγω της πανδημίας της Covid-19, αναμένεται να επαναληφθεί του χρόνου δια ζώσης. Μετέχουν οι εκπρόσωποι εκατό κυβερνήσεων – μεταξύ των οποίων και η Ελληνική – ΜΚΟ, εταιριών και φιλανθρωπικών οργανώσεων, αλλά ο κατάλογος των καλεσμένων προκάλεσε εντάσεις.

Η Κίνα και η Ρωσία καταδίκασαν τον αποκλεισμό τους. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου προσκλήθηκαν αλλά όχι η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μια εθνικιστική κυβέρνηση είναι στην εξουσία, ή ακόμη η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ, γράφει το AFP.