Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη δυτική Τουρκία, ζητώντας να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους υπεύθυνους της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο της Σόμα, όπου 301 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Μάιο και ενώ ξεκίνησε σήμερα η δίκη για το πλέον θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

Σαράντα πέντε πρόσωπα, περιλαμβανομένου του προέδρου του ομίλου Soma Komur και εννέα διευθυντικών στελεχών κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωποι με κατηγορίες από τον «φόνο με ενδεχόμενο δόλο» έως την «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

«Δεν ήταν ατύχημα ήταν φόνος» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό το οποίο κρατούσαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο δικαστήριο στη πόλη Ακχισάρ στη δυτική Τουρκία, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Σόμα.

Οι συγγενείς των θυμάτων φορούσαν κράνη ανθρακωρύχων, που είχαν βάψει μαύρα και κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των εργατών που έχασαν την ζωή τους αφού εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα που είχε διαρρεύσει στο ορυχείο μετά την φωτιά που είχε ξεσπάσει.

Πολλές γυναίκες ξέσπασαν σε λυγμούς και κατέρρευσαν. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές μπήκαν στο δικαστήριο.

«Ο αδελφός μου πέθανε στη Σόμα, έχασα 301 αδέλφια σε αυτό το ορυχείο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των συγγενών, ο Μουράτ Αϊμπάκ.

«Θέλω όλοι εκείνοι που ευθύνονται, όλοι εκείνοι που έδωσαν τις εντολές, όλοι εκείνοι που μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες να τιμωρηθούν για τα λάθη τους» προσέθεσε ο Αϊμπάκ, ένας πρώην ανθρακωρύχος.

Οκτώ εκ των κατηγορουμένων έχουν προφυλακιστεί. Κάποιοι ωστόσο από το πλήθος εξοργίστηκαν από την απόφαση των αρχών να μη παρίσταντο οι κατηγορούμενοι στην ακροαματική διαδικασία.

«Σκοτώσατε τους αγαπημένους μας και τώρα προστατεύετε τους δολοφόνους» φώναξε ένας συγγενής.