Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε δύο επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ο βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην Αίγυπτο, που έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες πολυάριθμες, πολύνεκρες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή αυτή, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, ένας αξιωματικός και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη το απόγευμα μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου. Η βόμβα πυροδοτήθηκε όταν το όχημα με ελαφριά θωράκιση στο οποίο επέβαιναν πλησίασε σημείο κοντά στην κοινότητα Σέιχ Ζουάιντ, στο Βόρειο Σινά.

Το Βόρειο Σινά αποτελεί προπύργιο της οργάνωσης Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις («Οι υπερασπιστές της Ιερουσαλήμ», στα αραβικά), που θεωρείται ο βραχίονας του ΙΚ στην Αίγυπτο, αφότου ορκίστηκε πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση και μετονομάστηκε σε «Επαρχία του Σινά».

Σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που χρησιμοποιεί, η «Επαρχία του Σινά» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση «εναντίον ενός οχήματος άπιστων στρατιωτών».

Στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο 6 στρατιωτικών, «ενός αξιωματικού, ενός λοχία και τεσσάρων στρατιωτών» και τους τραυματισμούς «άλλων δύο στρατιωτών», από την πυροδότηση ενός «εκρηκτικού μηχανισμού τοποθετημένου από τους τρομοκράτες εξτρεμιστές».

Μερικές ώρες νωρίτερα, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και 44 άλλοι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που οδηγούσε ένα παγιδευμένο φορτηγό, επίσης στο Βόρειο Σινά.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος, καθώς αυτό εφορμούσε εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος την Ελ Αρίς, την πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά. «Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος, το οποίο εξερράγη».

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας το φορτηγό ήταν φορτωμένο εκρηκτικά, καλυμμένα με άχυρο. Η πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος, όπως και πολλά παρακείμενα κτίρια, υπέστησαν ζημιές από την ισχυρή έκρηξη.

«Μια φωλιά της αστυνομίας των άπιστων έγινε στόχος στο Ελ Αρίς ενός οχήματος παγιδευμένου (με εκρηκτικά) που οδηγούσε ένας μάρτυρας», ανέφερε η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις στο Twitter.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο επεισόδιο, ένας λοχαγός του στρατού και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε επίθεση κοντά στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις ανέφερε ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής της πραγματοποίησε την επίθεση αυτή.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις σημειώνονται την επομένη της επικύρωσης, από αιγυπτιακό δικαστήριο, των ποινών του θανάτου που είχαν επιβληθεί σε βάρος του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Μοχάμεντ Μπαντίε, και 13 ακόμη προσώπων που κατηγορούνταν για βιαιότητες. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν «κατάφωρα άδικες» τις καταδίκες αυτές. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτήρισε την απόφαση πέρα από «άδικη» και «πολιτικά υποκινούμενη», κάνοντας λόγο για μια «δίκη-παρωδία».

Εξάλλου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έδωσε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα ένα διάταγμα που προβλέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρίνονται ένοχοι στην κατηγορία ότι σκάβουν ή χρησιμοποιούν υπόγειες στοές που διαπερνούν τα σύνορα, ιδίως τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.