Ίσως χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό νωρίτερα από το αναμενόμενο εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, λέει ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να «ξεφεύγει» από την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα, έπειτα από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη BioNTech.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε μιλώντας στο CNBC, ότι περιμένει περισσότερα επιστημονικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως θα απαιτούνται πρόσθετες δόσεις του εμβολίου και σε ποιο χρονικό διάστημα.

«Όταν δούμε τα δεδομένα, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» είπε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

Pfizer: Η τρίτη δόση μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις δύο πρώτες

Μία νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα βγαίνει στο «φως», σύμφωνα με την οποία οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό προκαλούμενη από τη μετάλλαξη Delta, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον θόρυβο σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η Delta παραμένει ακόμη κυρίαρχη και είναι αυτή που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους (και στην Ελλάδα).

Οι επιστήμονες θεωρούν ζωτική την αυξημένη προστασία της τρίτης δόσης τους επόμενους ένα έως δύο μήνες, όταν αναμένεται πως η Delta θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Όμικρον τελικά θα επικρατήσει έναντι της Delta, όπως είχε κάνει η τελευταία με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και έως τότε τα περισσότερα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι θα προκαλούνται από τη Delta.