Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμό ρεκόρ από την ημέρα που εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς και 36 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσες από τις νέες μολύνσεις προκλήθηκαν από την Όμικρον, δεδομένου ότι αναλύεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των δειγμάτων που συλλέγονται. Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 3,071 εκατομμύρια και περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας.

Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 19.842 νέα κρούσματα, ενώ χθες είχαν καταγραφεί 13.147, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των Reuters και AFP.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά και στο ότι τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ιδίως για τους εμβολιασμένους ασθενείς.

Όμως οι οικονομικές συνέπειες για τη Νότια Αφρική, στην οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από πολλές χώρες του κόσμου, παραμένουν καταστροφικές.

Μετάλλαξη Όμικρον

«Ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, παρόμοια με της γρίπης»

Ένας από τους μεγαλύτερους, ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους, ο Netcare, ανέφερε ότι οι ασθενείς με την μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

«Σχεδόν όλοι τους έχουν ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, παρόμοια με της γρίπης, όπως μπουκωμένη μύτη ή καταρροή, πονοκέφαλο, ερεθισμένο λαιμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Ρίτσαρντ Φρίντλαντ.

Σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων, στους ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μετά την έναρξη του τέταρτου κύματος δεν χρειάστηκε να χορηγηθεί οξυγόνο.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα πρόκειται να συναντηθεί με τους ειδικούς για την πανδημία αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσει εάν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, πάντως, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω πληθώρας ασθενών, όπως συνέβαινε στα προηγούμενα κύματα.

Ο ΠΟΥ έχει αναφερθεί σε ενδείξεις όπως οι παραπάνω, ωστόσο δήλωσε εκ νέου πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Νωρίτερα σήμερα η Νοτιοαφρικανική Υπηρεσία Υγείας SAHPRA ενέκρινε τη χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer για όλους τους ενήλικους και για τους ανοσοκατεσταλμένους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Pfizer ανακοίνωσε,από την πλευρά της, πως το εμβόλιο της «παραμένει αποτελεσματικό κατά της Covid-19, καθώς επίσης και κατά της παραλλαγής Όμικρον, αν χορηγηθεί τρεις φορές», επικαλούμενη μελέτη που διεξήγαγε.