Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις συνομιλίες, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη, ο Μπάιντεν επανέλαβε στον Πούτιν ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μπάιντεν και Πούτιν ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν τις επαφές ενώ οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους συμμάχους τους, καταλήγει η ανακοίνωση.