Όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ετήσιο δώρο της Νορβηγίας προς το Λονδίνο, έφτασε στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και τοποθετήθηκε οι περαστικοί το είδαν κι άρχισαν να αναρωτιούνται: «ωραία, το υπόλοιπο που είναι;». Εδώ και μέρες το δέντρο… απασχολεί για την λιτή όψη του και προκαλεί ποικίλα σχόλια.

Μέχρι και εθνική ντροπή το αποκάλεσαν ορισμένοι, ενώ η αγγλική εφημερίδα «The Sun» το χαρακτήρισε μισοπεθαμένο. Άλλοι αστειεύονταν μήπως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε… πόλεμο με τους Νορβηγούς και τους συμπεριφέρονται έτσι ή μήπως είναι… αντίποινα επειδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέλυσε πρόσφατα τον Νορβηγό προπονητή Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ!

Μέχρι και οι ίδιοι οι Νορβηγοί αναρωτιούνται πως το συγκεκριμένο έλατο, ύψους 18 μέτρων, δόθηκε ως δώρο από το Όσλο στο Λονδίνο. «Το βασικό πρόβλημα είναι πως με το ζήτημα ασχολήθηκαν άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν η κυβέρνηση το ανέθετε σε κάποιον που ξέρει τί κάνει», ανέφερε στα αγγλικά ΜΜΕ ο Έρικ Λόνουμ, υπεύθυνος της Juletre Kompanie που εξειδικεύεται σε χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Νορβηγία.

Η Μάριαν Μπόργκεν, δήμαρχος του Όσλο, πάντως, υπογράμμισε πως αυτό που μετράει είναι η χειρονομία και όχι το δώρο. «Τους αρέσει (σ.σ. στους Άγγλους) να παραπονιούνται. Εκείνο του 2019 μου είπαν πως ήταν σαν αγγούρι», δήλωσε στους «The Times» και συνέχισε: «το δέντρο στην πραγματικότητα δεν είναι ένα δέντρο, αλλά ένα σύμβολο αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων. Είναι ένα δώρο αγάπης».

Βέβαια, οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν το είδαν έτσι όταν κάποιοι έβαλαν δίπλα – δίπλα τις εικόνες από τη φωταγώγηση του δένδρου της πρωτεύουσας της Αγγλίας μ’ εκείνη από τη φωταγώγηση του δένδρου της Νέας Υόρκης, που είναι πιο πλούσιο και πιο… γκράντε από το αγγλικό. Οι Λονδρέζοι ένιωσαν πως το δικό τους μειονεκτούσε αν και τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκαν υποστηρικτές του δέντρου κι αποφάσισαν να του δείξουν την αγάπη τους και να μην αφήσουν κανέναν να το… ντροπιάσει.