Σκηνές εξαθλίωσης εκτυλίσσονται στην Τουρκία, μετά την ελεύθερη πτώση της λίρας που έχει φέρει τους πολίτες σε δυσμενή θέση καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα ουσιώδη. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τους με κάποιους να λένε ότι αγοράζουν ένα πορτοκάλι αντί για δύο, αλλά και ότι μειώνουν ακόμα και το νερό που πίνουν.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κεντρική τράπεζα της χώρας πουλά ξένα νομίσματα για να στηρίξει τη λίρα, ενώ το 62% των πολιτών μετέτρεψε τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, σε ευρώ και δολάρια από τουρκικές λίρες. Μάλιστα κάποιοι δανείζονται από τις τράπεζες για να πάρουν συνάλλαγμα. 

Τουρκική οικονομία

«Καταντήσαμε να αγοράζουμε 250 γραμμάρια ή 100 γραμμάρια ρυζιού. Αγόρασα μισό κιλό ζάχαρη. Κάποτε τα αγοράζαμε αυτά σε συσκευασίες των 5 κιλών. Μαργαρίνη δεν αγοράζω πια διότι δεν έχω χρήματα. Δεν μού μένουν» ανέφερε μια γυναίκα. 

Την ίδια στιγμή και οι έμποροι βλέπουν τα προϊόντα να μένουν στα ράφια. «Οι πελάτες μου έχουν πάψει να αγοράζουν ηλιέλαιο. Δεν πωλείται. Αγοράζουν μόνο μαργαρίνη. Κι εγώ δεν φέρνω πια τα πεντόλιτρα λάδια. Δεν πωλούνται. Έφτασαν τις 130 λίρες. Ενώ κάποτε αγόραζαν ένα καλούπι τυρί τώρα ζητούν το μισό. Άλλοι ζητούν 50 γραμμάρια ελιές. Ντομάτες και αγγούρια τα αγοράζουν με το κομμάτι» δήλωσε ένας νεαρός έμπορος. 

«Αγοράζω ένα πορτοκάλι αντί δυο. Έβαζα στο φαγητό δυο κουταλιές λάδι τώρα βάζω μια κουταλιά. Αγοράζω ρύζι όσο για ένα ποτήρι. Αγοράζω το μικρότερο μπουκάλι λαδιού και το χρησιμοποιώ με το κουτάλι» αναφέρει μια ηλικιωμένη.

Σοκαριστικές αυξήσεις στις τιμές

Σοκαριστικές είναι οι αυξήσεις τιμών των προϊόντων με την τιμή του κουλουριού να αυξάνεται κατά 40% της αρχικής του τιμής. Κουλουράδες αναφέρουν ότι πελάτες ζητούν ακόμη και μισό κουλούρι. Το γάλα αυξήθηκε κατά 46% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένα αυγό μέσου μεγέθους ανέβηκε από τη μία λίρα στις δύο.

«Μειώνουμε και το νερό που πίνουμε. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Μια ημέρα αγοράζουμε κάτι από το σούπερ μάρκετ και την άλλη μέρα αλλάζουν οι τιμές» λέει μια γυναίκα.
 
«Οι τιμές είναι τραγικές. Ψάχνουμε τις τιμές σε διάφορα σούπερ μάρκετ. Κάποτε τρώγαμε τρεις φορές την ημέρα. Τώρα μόνο πρωί – βράδυ» σχολιάζει μια άλλοι. 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο