Σε εφιάλτη εξελίσσεται για τον τουρκικό λαό η υποτίμηση της λίρας, η οποία σήμερα κατέγραψε βουτιά 15% – η δεύτερη χειρότερη απόδοση που είχε ποτέ- και υποχώρησε κατά 13,8% έναντι του ευρώ και κατά 13,5% έναντι του δολαρίου.  

Τούρκοι πολίτες είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οργισμένοι μετά τη νέα κατάρρευση της λίρας και δηλώνουν πως έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους. «Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι θέμα ημερών η κατρακύλα της τουρκικής λίρας να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων και οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν ήδη στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά είδη όπως καφέ και ζάχαρη, στα οποία μάλιστα έχει τεθεί όριο αγορών, δύο πακέτα από κάθε προϊόν.

Παράλληλα, η υποτίμηση της λίρας προκαλεί αναταραχές και στις εισαγωγές αυτοκινήτων και στα ηλεκτρονικά, καθώς οι τιμές αλλάζουν πια ανά ώρα. 

Τι απαντά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Παρά τη συνεχή πτώση της τουρκικής λίρας και την αγανάκτηση των πολιτών, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ακόμη να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές. «Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα σημειώνοντας ότι ελπίζει στους επενδυτές. Μάλιστα, αύριο θα επισκεφθεί τη χώρα ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κάποτε η τουρκική κυβέρνηση τον κατηγορούσε ότι ήταν ο χρηματοδότης του πραξικοπήματος.