Ποινικές έρευνες για παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των διευθύνσεων 70 σχολείων ξεκίνησαν οι αρχές στην βορειοδυτική επαρχία Κοχάτ του Πακιστάν, διότι αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των αρχών για τα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση αγκαθωτού συρματοπλέγματος στις αυλές τους, όπως είχε δοθεί εντολή μετά την περυσινή πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της Πεσάβαρ.

Η αυτοδιοίκηση της επαρχίας Χάιμπερ-Παχτούνχβα κατέστησε υποχρεωτικό για όλα τα σχολεία να προσλάβουν ένοπλους φρουρούς, να αυξήσουν το ύψος των τειχών που τα περιβάλλουν τοποθετώντας επίσης αγκαθωτό συρματόπλεγμα, αλλά και να εγκαταστήσουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στους χώρους του σχολείου.

Στο Πακιστάν τον περασμένο Δεκεμβρίου έξι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι συνδέονταν με τους πακιστανούς Ταλιμπάν, σκότωσαν 153 ανθρώπους, στην συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, σε ένα σχολείο στο Πεσαβάρ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τα 70 σχολεία της περιοχής Κοχάτ, νότια της Πεσαβάρ, χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα», είπε ο Μοχάμεντ Καμράν Χαν, υπουργός Παιδείας της επαρχίας Χάιμπερ-Παχτούνχβα, συμπληρώνοντας ότι έκανε επανειλημμένα συναντήσεις με διευθυντές σχολείων.

«Παρατείναμε την προθεσμία αρκετές φορές για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές να λάβουν τα (προβλεπόμενα) μέτρα ασφαλείας, αλλά τελικά αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση στις περιοχές εκείνες όπου το επίπεδο κινδύνου είναι πολύ υψηλό», είπε ο υπουργός Παιδείας της επαρχίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς

Όταν ρωτήθηκε αν το κόστος των μέτρων ασφαλείας μπορεί να είναι μια αιτία για τη μη συμμόρφωση των σχολείων, ο Χαν είπε ότι όποιος διευθύνει ένα σχολείο έχει την ευθύνη για την προστασία των παιδιών. «Φαίνεται σαν να έχω κατάστημα πώλησης για κάμερες και πιέζω τους ιδιοκτήτες των σχολείων να τις αγοράσουν», είπε. «Δεν αποκομίζω κανένα προσωπικό όφελος ζητώντας τους να προσλάβουν φύλακες και να εγκαταστήσουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης… ποτέ δεν θα επέτρεπα σε κάποιον να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών», πρόσθεσε ο ίδιος.