Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα Παρασκευή (26/11) την παραμονή του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα στη φυλακή, έπειτα από τέσσερα χρόνια κράτησης χωρίς να έχει καταδικαστεί, σε μια δίκη η οποία συνεχίζεται και έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Καβάλα συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι επιχείρησε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Η υπόθεση θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας αφού συντάχθηκαν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ο επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε στα τέλη του 2019 την αποφυλάκισή του λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων ότι διέπραξε αδίκημα κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του συνιστά απόπειρα να τον φιμώσουν.

Ο Καβάλα είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα και την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβάλα και τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.