Τέλος δόθηκε σε ένα από τα πλέον ανεξιχνίαστα εγκλήματα του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ καθώς η αστυνομία του Σποκέιν της Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε επιτέλους να εξιχνιάσει τον βιασμό και τη δολοφονία ενός εννιάχρονου κοριτσιού το 1959.

Ο Τζον Ρέι Χοφ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1970, κηρύχθηκε πριν μερικές ημέρες και επισήμως ως ο υπεύθυνος για τη βάναυση επίθεση και τον στραγγαλισμό της μικρής Κάντι Ρότζερς πριν από 62 χρόνια, αφού ένα δείγμα DNA από το πτώμα του που εκθάφτηκε ταίριαζε με αυτό από ένα διατηρημένο δείγμα σπέρματος που βρέθηκε στα ρούχα του αδικοχαμένου παιδιού, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Χοφ ήταν τότε 20 ετών και υπηρετούσε στον στρατό των ΗΠΑ. Απολύθηκε το 1961 αφού φυλακίστηκε επειδή έδεσε μια γυναίκα και αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει. Ο Χοφ, ο οποίος ουδέποτε συνελήφθη ή προσήχθη σε δίκη, τελικά αυτοκτόνησε σε ηλικία 31 ετών.

«Ήταν το Έβερεστ των ανεξιχνίαστων μας υποθέσεων, αυτό που δεν μπορούσαμε ποτέ να ξεπεράσουμε, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν είχε ξεχάσει ποτέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σποκέινν, Ζακ Στόρμεντ σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το τμήμα την περασμένη Παρασκευή.

Οι ντετέκτιβ για χρόνια έψαχναν για «χιλιάδες ίχνη και στοιχεία», αλλά συνέχισαν να «συναντούν αδιέξοδα», ανέφερε η αστυνομία του Σποκέιν σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, κάποιο φως στο τούνελ της εξιχνίασης φάνηκε νωρίτερα φέτος, όταν ο κατάλογος των υπόπτων περιορίστηκε στον Χοφ και τα δύο επίσης πεθαμένα αδέρφια του, αφού το DNA από το δείγμα σπέρματος υποβλήθηκε σε τεστ «υψηλού επιπέδου» και εισήχθη σε μια γενεαλογική βάση δεδομένων.

Η αστυνομία επικοινώνησε με την κόρη του Χοφ, η οποία συμφώνησε να υποβάλει δείγμα DNA για να βοηθήσει στην έρευνα, δίνοντας ταυτόχρονα την άδεια για την εκταφή της σορού του πατέρα της.

Η σορός του Χοφ, ο οποίος είχε ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο με το θύμα του, εκτάφηκε και οι δοκιμές έδειξαν ότι ήταν «25 εκατομμύρια φορές πιο πιθανό το δείγμα» να προέρχεται από τον Χοφ «από ένα άσχετο άτομο που επιλέχθηκε τυχαία».

H Ρότζερς εξαφανίστηκε στις 6 Μαρτίου 1959, ενώ πουλούσε γλυκά στη γειτονιά Γουέστ Σέντραλ του Σποκέιν. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε 16 ημέρες αργότερα μέσα σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι της μετά από μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες ερευνητές και κάτοικοι της περιοχής.

Μάλιστα, η έρευνα για την σορό της είχε και ένα δυσάρεστο γεγονός, καθώς τρία μέλη του πληρώματος ενός ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην έρευνα έχασαν τη ζωή τους όταν αυτό έπεσε πάνω σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και κατόπιν συνετρίβη.