Σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατιωτικού εργοστασίου VMZ-Sopot AD θα μπουν σήμερα ομάδες στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων, μετά τη σειρά εκρήξεων που σημειώθηκε το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μία από τις αποθήκες του μεγαλύτερου εργοστασίου οπλισμού της Βουλγαρίας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό Ιγκάνοβο, κοντά στο Πλόβντιβ. Αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη, από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας και ότι η περιοχή αποκλείστηκε.

Κάτοικοι του χωριού απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παρ’ ότι δεν δόθηκε εντολή για τα εκκένωση της περιοχής.

Στο εργοστάσιο έσπευσαν οι υπουργοί Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κόστοφ, ο αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης του Πλόβντιβ, Πλάμεν Ουζούνοφ και άλλοι αξιωματούχοι και συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης της κρίσης. Στην περιοχή μετέβη και ο υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Λουκάρκσι, καθώς το εργοστάσιο διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας.

Ο περιφερειακός διοικητής του Πλόβντιβ Ρόζαλιν Πέτκοφ δήλωσε, σήμερα, ότι η περιοχή είναι πλέον ασφαλής και ότι οι άνθρωποι που έφυγαν, επέστρεψαν ήδη στις κατοικίες τους.

Για την υπόθεση κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων δραστών και σήμερα αναμένεται να προσεγγίσουν την περιοχή ομάδες ειδικών για να διαπιστώσουν τα αίτια της έκρηξης.

Στην αποθήκη εργάζονται ή έχουν πρόσβαση 800 άνθρωποι, οι οποίοι θα ανακριθούν. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κόστοφ δήλωσε ότι εξερράγησαν πάνω από 1.000 TNT. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αίτια της έκρηξης, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν θα σχολιάσουμε, ανέφερε.

«Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν όλα τα πιθανά αίτια. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για σαμποτάζ, αλλά δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο» σημείωσε ο κ. Κόστοφ, μετά τη χθεσινή σύσκεψη ομάδας διαχείρισης της κρίσης.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο δεν είναι τυχαία, υποστήριξε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ίβάν Μπογιατζίεβ, σε δηλώσεις του στο «Radio Focus». Μία τέτοια έκρηξη δεν μπορεί να συμβεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, σημείωσε.

«Το εργοστάσιο VMZ-Sopot είναι κρατικό και τηρεί τους κανονισμούς που ορίζει το κράτος για τη χρήση και αξιοποίηση των εκρηκτικών υλών πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες εταιρείες, στις οποίες έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Μπογιατζίεβ.

Σχολίασε ακόμη ότι οι φρουροί ασφαλείας στο εργοστάσιο θα πρέπει να ανακριθούν και να ερωτηθούν για το πώς κατάφεραν να διαφύγουν. Σε αυτές τις εκρήξεις, οι φρουροί ασφαλείας είναι τα πρώτα θύματα. Σε αυτήν την περίπτωση -που η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή – έχουν καταφέρει να ξεφύγουν, τόνισε.