Σχέδιο απόφασης το οποίο καλεί το Κίεβο να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, για τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στις περιοχές που αποτελούν προπύργιά τους, υπέβαλε η Ρωσία στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .

Το κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρεται στην παράγραφο 12 της συμφωνίας του Μινσκ, τονίζοντας πως η παράγραφος αυτή προβλέπει τη διεξαγωγή συζητήσεων και μια συμφωνία για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Επίσης, στο σχέδιο απόφασης αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας«εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτής της παραγράφου», σε μια σαφή αιχμή προς το Κίεβο ενώ παράλληλα καλείται «η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών, για να εφαρμοστεί η παράγραφος αυτή» της συμφωνίας του Μινσκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας υιοθέτησε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο το οποίο παραχωρεί μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες, υπό τον όρο όμως ότι θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές υπό την επιτήρηση ανεξάρτητων παρατηρητών.

Την επόμενη μέρα, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκαναν λόγο για «χονδροειδή» παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ υπογράμμιζαν πως «το Κίεβο επιδιώκει πρακτικά να αντικαταστήσει όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού (των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές) με άλλα πρόσωπα».

Από πλευράς Κιέβου, αντιτάχθηκε πως αυτό το σχέδιο νόμου συμμορφώνεται πλήρως προς τη συμφωνία του Μινσκ.

Με δεδομένη την σκληρή σύγκρουση των δυτικών χωρών με τη Ρωσία από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης βέβαια, φαίνεται πως το ρωσικό σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ έχει πρακτικά μηδενικές πιθανότητες να εγκριθεί.

Με έκπληξη χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία αυτή της Ρωσίας από την πρέσβειρα της Λιθουανίας στα Ηνωμένα Έθνη Ραϊμόντα Μουρμοκάιτε, η οποία χαρακτήρισε το κείμενο «πολύ μεροληπτικό». Η ίδια υποστήριξε ότι είναι οι αυτονομιστές εκείνοι «οι οποίοι έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τις συμφωνίες του Μινσκ (…) ενώ η Ουκρανία είναι η μόνη που προσπαθεί να τις εφαρμόσει».

Η Λιθουανή πρεσβευτής εκφράστηκε στο περιθώριο μιας άτυπης διαβούλευσης στο ΣΑ του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία. Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από την ανεπίσημη αυτή συνεδρίαση απείχαν η Ρωσία και άλλα τρία μέλη του ΣΑ (η Κίνα, η Βενεζουέλα και η Αγκόλα). Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στα ΗΕ Αλεξέι Ζάιτσεφ εξήγησε ότι “θεωρούμε τη συνεδρίαση αυτή
«αντιπαραγωγική και προκλητική».