Νέα σοκαριστικά πλάνα που διέρρευσαν από τα αρχεία των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Ρωσίας αποκάλυψαν πώς οι κρατούμενοι βιάστηκαν μέσα σε έναν «θάλαμο βασανιστηρίων» σε μια διαβόητη φυλακή στην οποία οι κρατούμενοι υφίστανται τα πάνδεινα.

Το νέο βίντεο που εξετάστηκε από τη MailOnline και το οποίο πλέον δεν είναι διαθέσιμο για όλους στο Youtube, καταγράφει την κακοποίηση τουλάχιστον πέντε κρατουμένων τους οποίους ούρησαν και βίασαν άλλοι άνδρες κρατούμενοι ενώ φαίνεται να υφίστανται παραβίαση με αμβλεία αντικείμενα.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι η «βαθιά ανησυχητική κακοποίηση» έλαβε χώρα στο OTB-1, ένα νοσοκομείο φυλακών στην περιοχή Σαράτοφ, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν.

Λένε ότι οι τρόφιμοι υποβλήθηκαν σε κακοποίηση προκειμένου να τους εξαναγκάσουν σε ψευδείς ομολογίες, στη συνέχεια εκβιάστηκαν με τα βίντεο για να κακομεταχειριστούν άλλους κρατούμενους ή να γίνουν πληροφοριοδότες της φυλακής.

Αποκλεισμένο από το ρωσικό ίντερνετ το Gulagu.net που δημοσιεύει το υλικό

Το Gulagu.net (το οποίο είναι και η πηγή των φωτογραφιών) έχει αποκλειστεί από το ρωσικό διαδίκτυο και ο Vladimir Osechkin, ο ιδρυτής του ιστότοπου, κρύβεται στη Γαλλία. Τα βίντεο ωστόσο εξακολουθούν να προκαλούν κατακραυγή στην πατρίδα.

Αρκετοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ διεξάγεται μαζική έρευνα, με 38 ανώτερους αξιωματούχους να καταθέτουν σήμερα για το σκάνδαλο.

Ο Anton Yefarkin, επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας του Saratovp, αποκάλυψε στη συνέχεια ότι 18 αξιωματούχοι απολύθηκαν και 11 αντιμετωπίζουν «τα πιο αυστηρά» πειθαρχικά μέτρα.

Πέντε ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει σε σχέση με τα βίντεο.«Κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα πράγματα και να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα», δήλωσε ο Yefarkin στην περιφερειακή κρατική τηλεόραση.

«Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον αυτό δεν θα επαναληφθεί», είπε.

Πώς διέρρευσε το υλικό

Ο Osechkin λέει ότι έλαβε τα βίντεο από τον Sergei Savelyev, έναν Λευκορώσο πρώην τρόφιμο της φυλακής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκε να αρχειοθετήσει τα βίντεο και κατάφερε να μεταφέρει λαθραία μερικά από τη χώρα μετά την αποφυλάκισή του.

Τώρα ζει και αυτός στη Γαλλία όπου ζητά άσυλο, το υλικό του Savelyev φέρεται να αποκαλύπτει τα βασανιστήρια 40 κρατουμένων, αν και οι ακτιβιστές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι περίπου 200 και θα μπορούσε να είναι περισσότερα.

Η πρώτη παρτίδα πλάνα κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, με πλάνα που περιλαμβάνει έναν άνδρα να ουρλιάζει από τον πόνο καθώς τον βάζουν με μια λαβή σφουγγαρίστρας, ένας άνδρας κρατούμενος να βιάζει έναν άλλον που είναι δεμένος σε ένα κρεβάτι και μια ομάδα κρατουμένων να ουρεί σε άλλον άνδρα.

Η Tanya Lokshina, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι η οργάνωσή της δεν μπορούσε να επαληθεύσει τα βίντεο, αλλά τα πλάνα «έδωσαν λόγους για έντονη ανησυχία».

«Το πρόβλημα των βασανιστηρίων στα ρωσικά σωφρονιστικά ιδρύματα είναι πολύ οξύ και η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα, την ασφάλεια των θυμάτων και τους καταγγέλλοντες και την απόδοση ευθυνών για τους δράστες», είπε.

Εν τω μεταξύ, έξι πρώην κρατούμενοι και ένας πρώην επιθεωρητής φυλακών είπαν στο Reuters για τακτικούς ξυλοδαρμούς από φρουρούς, σεξουαλικές επιθέσεις, σοβαρή ψυχολογική πίεση και ιατρική αμέλεια.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) είπε ότι απέλυσε πέντε ανώτερους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της φυλακής όπου έγινε η φερόμενη κακοποίηση και του επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας φυλακών.