Πυρά κατά της ΕΕ εξαπολύει το Κρεμλίνο επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία λέγοντας πως «αποτυγχάνει να υποστηρίξει τις ίδιες τις ανθρωπιστικές αξίες της και προσπαθεί να “στραγγαλίσει” τη Λευκορωσία με σχέδια να κλείσει μέρος των συνόρων».

«Είναι προφανές πως επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα υπόβαθρο απροθυμίας των Ευρωπαίων να επιδείξουν δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες τους» επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ παράλληλα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο και απαράδεκτο» ένα σχόλιο του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι χθες, Τρίτη, ο οποίος είπε πως η κρίση «έχει σχεδιαστεί στη Μόσχα».

Ο Πεσκόφ

Η Ρωσία είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Λευκορωσίας και η υποστήριξή της βοήθησε τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να επιβιώσει των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του πέρυσι έπειτα από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.

Η πιο πρόσφατη φάση της κρίσης, κατά την οποία η Πολωνία ανέφερε νέες προσπάθειες μεγάλου αριθμού μεταναστών να περάσουν τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας, έχει δώσει στη Μόσχα την ευκαιρία να επιμείνει στην υποστήριξή της για τη Λευκορωσία και να επικρίνει την ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει και κατά το παρελθόν αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών»

Ο Πεσκόφ είπε πως η ΕΕ έχει κατά το παρελθόν αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών και οι κινήσεις της τώρα να κλείσει τα σύνορα στρέφονται εναντίον του Μινσκ.

«Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να στραγγαλίσουν πραγματικά τη Λευκορωσία», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι και αμφότεροι επέκριναν τη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ, λέγοντας ότι αρνήθηκε να δεσμευθεί σε διάλογο με το Μινσκ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Λευκορωσία.

Τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 πραγματοποίησαν περιπολία στον εναέριο χώρο και βοήθησαν να δοκιμαστεί το κοινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.