«Η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ» τόνισε την Τρίτη (9/11) ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στο νέο μεταναστευτικό κύμα που φτάνει στη χώρα του.

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Στην αντεπίθεση η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, σύμφωνα με τις οποίες το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP και κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.

Συναγερμός σε Πολωνία – Λιθουανία για τις νέες μεταναστευτικές ροές

Από τη Δευτέρα (8/11) η Πολωνία στράφηκε κατά της Λευκορωσίας κατηγορώντας την πως προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο που δείχνουν με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.