Στη Σκωτία έφτασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Προερχόμενος από τη Ρώμη όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20), έφθασε με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στο Εδιμβούργο, προτού απευθυνθεί σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στην COP26 στις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το AFP.

Μιλώντας νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος, πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στη Σκοτία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε πως η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Ο Μπάιντεν φτάνει στη Σκωτία

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους πως η σύνοδος κορυφής της Γλασκόβης είναι μια «απίστευτα σημαντική ευκαιρία για εμάς να εξασφαλίσουμε αρκετές δεσμεύσεις και αρκετή δυναμική».

«Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκόβη», προσέθεσε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε [την προσπάθεια] σε ό,τι αφορά την επίτευξη σημαντικής προόδου και την οικοδόμηση σημαντικής δυναμικής εδώ, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου», είπε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μπάιντεν

Ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης την Κίνα, τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν το κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν εύκολα να μας δείξουν με το δάκτυλο», είπε.

«Είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς πόρους και πολλές δυνατότητες, και είναι απολύτως ικανή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξαρτάται από αυτήν να το κάνει», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

COP26: Περισσότερα από χίλια μέλη αντιπροσωπειών είχαν στηθεί για πάνω από μία ώρα στην ουρά

Στο μεταξύ, περισσότερα από χίλια μέλη αντιπροσωπειών είχαν στηθεί για πάνω από μία ώρα στην ουρά για να παραστούν στις σημερινές εναρκτήριες ομιλίες στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, βαριά ντυμένοι για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο της Σκωτίας και οι περισσότεροι με προστατευτικές μάσκες για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19.

Ωστόσο η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς το πλήθος προχωρούσε προς τις περιστρεφόμενες θύρες εισόδου για τους ελέγχους ασφαλείας και για να δείξει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που αποδεικνύουν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Είμαστε τυχεροί -τουλάχιστον δεν βρέχει», δήλωσε η Τερέζε Κούμπκοβα της αντιπροσωπείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς περίμενε έξω από την “μπλε ζώνη” της διάσκεψης για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους επικεφαλής επιχειρήσεων, τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και τους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα στο πλήθος, μια ομάδα ακτιβιστών φώναζε συνθήματα και είχε βάλει να παίζει ένα ρεμίξ ηλεκτρονικής μουσικής με ομιλίες που είχε εκφωνήσει στο παρελθόν η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών οφείλουν να υποβάλουν καθημερινά αρνητικά αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό για να τους επιτρέπεται να εισέλθουν στον χώρο της διάσκεψης.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι το τεστ του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν αρνητικό.

Μερικοί ηγέτες έφτασαν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Jaguar, δίνοντας τον τόνο για τη διάσκεψη αυτή που έχει ως στόχο τον προγραμματισμό της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ηγέτες σταματούσαν για να βγάλουν φωτογραφίες στο γκρι χαλί που έχει στρωθεί μπροστά από το λογότυπο της COP26 σε μπλε φόντο προτού εισέλθουν στο κτίριο.

Στο παράθυρο ενός δωματίου ξενοδοχείου από το οποίο φαινόταν το συγκεντρωμένο πλήθος κοντά στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η COP26 στεκόταν ένα κορίτσι, το οποίο κρατούσε ένα αυτοσχέδιο μπάνερ, με το οποίο καλούσε τους μετέχοντες να σώσουν τον πλανήτη, μέχρι τη στιγμή που ενήλικες μέσα στο δωμάτιο της ζήτησαν να απομακρυνθεί.