Τρεις διαδηλωτές, υποστηρικτές της πολιτικής διακυβέρνησης, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά στρατιωτών στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Ιατρών, ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο.

Το συνδικάτο ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες μετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των μεταβατικών αρχών του Σουδάν συνελήφθησαν νωρίς το πρωί σήμερα από τους στρατιωτικούς.

Σουδάν: Τρεις νεκροί και 80 τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ανακοίνωσε τη διάλυση της πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού του Σουδάν και όλων των άλλων αξιωματούχων που συνελήφθησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό.

«Καταδικάζω το εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν. Ο πρωθυπουργός Χάμντοκ και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός του Συνταγματικού Χάρτη προκειμένου να προστατευθεί η πολιτική μετάβαση που κερδήθηκε με τόσο κόπο. Ο ΟΗΕ θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στον λαό του Σουδάν», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλων μελών της κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους μετά τη διάλυση από τον στρατό της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν αμέσως ελεύθερους εκείνους που παράνομα συνέλαβαν», ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Χάμντοκ συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία μετά την άρνησή του να εκδώσει δήλωση υποστήριξης στην κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, που προφανώς εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο υποστηρικτών του Χάμντοκ, ανέφερε το Reuters.

Ο Μπορέλ προειδοποίησε πως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να γίνει σεβαστό και πως η βία και η αιματοχυσία πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος.

«Οι ενέργειες του στρατού αποτελούν προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Κάιρο παροτρύνει όλες τις πλευρές του Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

«Στενά» παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν η Αίγυπτος, με το Κάιρο να παροτρύνει όλα τις πλευρές στη χώρα αυτή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική συναίνεση.

«Η Αίγυπτος κάλεσε όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν προτεραιότητα στο μεγαλύτερο συμφέρον της χώρας τους και να επιτύχουν εθνική συναίνεση», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σουδάν: Τρεις νεκροί και 80 τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Παράλληλα, το Κάιρο ζητά να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις στο Σουδάν με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας.

Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ καταλήγει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του Σουδάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας και της Αιγύπτου και ολόκληρης της περιοχής.