Η αστυνομία της Δανίας ήταν κακά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την αύξηση των απειλών, ένα μήνα μετά την επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, ο οποίος βγήκε σώος από πυροβολισμούς που ρίχθηκαν εναντίον πολιτιστικού κέντρου στην Κοπεγχάγη.

«Υπήρχε μια αύξηση των απειλών μετά την επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo και οι Δανοί δεν το έλαβαν υπόψη. Δεν ενίσχυσαν την ασφάλεια το Σάββατο. Ήταν η ίδια μ’ αυτή που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε αυτός ο 68χρονος σκιτσογράφος ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βιλκς, ο οποίος ζει υπό διαρκή αστυνομική προστασία από το 2007 που αναπαρέστησε τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου, πήγε να ζήσει σ’ ένα μέρος που τηρείται απόρρητο μετά την επίθεση του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο, όπου συμμετείχε σε μια συζήτηση περί «Τέχνης, βλασφημίας και ελευθερίας της έκφρασης».

«Δεν είναι τόσο απλό. Είναι εύκολο να πει κανείς εκ των υστέρων ότι έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα», παραδέχθηκε εντούτοις προσθέτοντας: «Δεν υπήρχε ένδειξη, μόνο η γενική αντίληψη πως μετά το Παρίσι μπορεί να είναι επικίνδυνα κι εδώ».

Η επίθεση εναντίον του πολιτιστικού κέντρου το Σάββατο στην Κοπεγχάγη στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον 55χρονο δανό σκηνοθέτη Φιν Νέργκορ, ενώ τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ακολούθησε μια άλλη επίθεση εναντίον της συναγωγής της Κοπεγχάγης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 37χρονος εβραίος φρουρός, ο Νταν Ουζάν. Δύο άλλοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Ο δράστης των επιθέσεων αυτών, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή από την αστυνομία, είναι σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο Όμαρ ελ-Χουσέιν, Δανός παλαιστινιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπνεύσθηκε από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Παρίσι, εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και στη συνέχεια ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ.