Η αμερικανική κυβέρνηση «χαιρέτισε» σήμερα τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Μινσκ και προβλέπει την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των δυνάμεων του Κιέβου, όμως προειδοποίησε πως πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως στο πεδίο.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ενδεχομένως μία πολύ σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης και της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου, όπου επισημαίνει όμως ότι αυτή «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί και να τηρηθεί».

«Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να ακολουθηθεί από άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών» προειδοποίησε η αμερικανική προεδρία.

«Το πραγματικό τεστ της συμφωνίας σήμερα θα είναι η πλήρης και σαφής εφαρμογή της, περιλαμβανομένου του διαρκούς τερματισμού των εχθροπραξιών και της αποκατάστασης του ελέγχου από την Ουκρανία των συνόρων της με τη Ρωσία» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Προτού ο Λευκός Οίκος εκδώσει το δελτίο τύπου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ είχε ήδη εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις της για τη συμφωνία του Μινσκ.

«Κατά το παρελθόν οι συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόστηκαν» επισήμανε η Αμερικανίδα αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC αναφερόμενη στην προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο.

«Εμείς επιμένουμε αυτή τη στιγμή ιδίως στο γεγονός ότι δεν αφορά απλά το να κάνουμε ειρήνη από τη μία και από την άλλη να χορηγούμε επιπλέον πυραύλους εδάφους- αέρος» τόνισε η Πάουερ.

Ο Λευκός Οίκος εξάλλου κάλεσε εκ νέου τις δύο πλευρές «να αποσύρουν τα βαρέα όπλα από την εμπόλεμη ζώνη» και ζήτησε από «τη Ρωσία να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές και να αποσύρει τους στρατιώτες της και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την ανατολική Ουκρανία».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την υποστήριξη που προσφέρει στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, εφόσον τηρήσει τις δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Θα κρίνουμε τις δεσμεύσεις της Ρωσίας και των αυτονομιστών από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όπως έχουμε πει από καιρό, οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να άρουν τις κυρώσεις στη Ρωσία όταν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, εκείνη που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και η σημερινή», πρόσθεσε ο Κέρι.