Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Πέμπτη την Τουρκία ότι υπονόμευσε τον αγώνα κατά του ISIS με τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, μέσω της οποίας την ειδοποιούσε για την πρόθεσή του να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία, μεταδίδει το alarabiya.net.

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Να παραταθεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία»

«Η κατάσταση σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διενέργεια στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν σε επιστολή προς την Πελόζι.

«Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

χαιρετισμός Ερντογάν και Μπάιντεν

Το διάταγμα εφαρμόστηκε μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ήττα του ISIS. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για τον οπλισμό τρομοκρατικών ομάδων για να αντεπιτεθεί ενάντια στο κουρδικό YPG, το οποίο θεωρεί θυγατρική του PKK – που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.