Αναμνηστικούς εμβολιασμούς για άτομα άνω των 70 ετών συνιστά η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko). Ως αιτιολογία η Επιτροπή ανέφερε το γεγονός ότι η ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό ήταν χαμηλότερη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο εμβολιασμός αναμνηστικής δόσης με εμβόλιο mRNA θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολιασμού, ανέφερε Stiko.

Η τρίτη δόση του εμβολίου πρόκειται, επίσης, να προσφερθεί σε ηλικιωμένους οι οποίοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας καθώς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ίδιο ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της εταιρείας Johnson & Johnson (μονοδοσικό εμβόλιο), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται γερμανικά ΜΜΕ. Η αιτία στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι περισσότερες λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένα άτομα με αυτό το σκεύασμα.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI ), ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί στην Γερμανία είναι υψηλότερος από ό, τι πιστευόταν. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 80% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή του RKI «καλό νέο». Εκτιμά δε ότι «δεν θα χρειαστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η χρήση της μάσκας σε υπαίθριο χώρο μπορεί να καταργηθεί, αλλά οι προστατευτικοί κανόνες εξακολουθούν να είναι σημαντικοί σε κλειστούς χώρους», είπε ο Σπαν.