Η επιδρομή δυνάμεων των Ταλιμπάν σε περιοχή δυτικά της Καμπούλ οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων μελών ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS-K), σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του ισλαμικού κινήματος.

Η επιδρομή, στην περιοχή Παγκμάν, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έγινε μετά από μια βομβιστική επίθεση σε τέμενος την Κυριακή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο.

Στην επιδρομή κατασχέθηκαν όπλα και έγγραφα, ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επιστροφή του τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δυνητικά καταστροφική οικονομική κρίση, επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν.

Και μπορεί οι Ταλιμπάν να δηλώνουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του υποστηριζόμενου από την Δύση προέδρου Ασράφ Γάνι, ωστόσο, υπολείμματα των δυνάμεων αντιπάλων τους, που αποτελούνται από πρώην μέλη του αφγανικού στρατού και ντόπιους μαχητές, υπό τη σημαία του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν, συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιφέρεια Πανσίρ, βόρεια της Καμπούλ.

Ο Μουτζαχίντ και άλλοι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν έχουν απορρίψει ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Κράτος θέτει απειλή, λέγοντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει ρίζες στο Αφγανιστάν. Οι σημερινές συλλήψεις, όμως, δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν – όπως ονομάζεται το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν – εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2015. Έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τους Ταλιμπάν για οικονομικές και ιδεολογικές διαφορές.

*Φωτογραφία αρχείου