Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), ορκισμένους εχθρούς τόσο των Ταλιμπάν όσο και των ΗΠΑ, βλέπουν αμερικανοί αξιωματούχοι πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα (26/8) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ISIS-K, θυγατρική της τρομοκρατικής ομάδας στο Αφγανιστάν, είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Ταλιμπάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την εκκένωσή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την προθεσμία αποχώρησης της 31ης Αυγούστου.

Δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από τους δυσαρεστημένους Πακιστανούς Ταλιμπάν και πραγματοποίησε φέτος δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Ιδρύθηκε το 2015 με τους οπαδούς να στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου σε όλο το Χορασάν – μια ιστορική περιοχή που καλύπτει το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μαζί με τμήματα της Κεντρικής Ασίας.

Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

«Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Η σχέση του με τους Ταλιμπάν

Και οι δύο ομάδες είναι σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές μαχητές, διαφέρουν, ωστόσο, ως προς τις λεπτομέρειες της θρησκείας και της στρατηγικής, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι οι πραγματικοί φορείς σημαίας της τζιχάντ.

Μάλιστα το Ισλαμικό Κράτος δεν αντέδρασε καλά στη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, κατηγορώντας τους τελευταίους ότι εγκατέλειψαν τον τζιχαντιστικό σκοπό.

Αμερικανοί στρατιωτικοί και αναλυτές πληροφοριών αναφέρουν ότι οι απειλές από την ομάδα περιλαμβάνουν βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγό, βομβιστές αυτοκτονίας που διεισδύουν στο πλήθος έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι και βομβαρδισμούς όλμων εναντίον του αεροδρομίου.

Αυτές οι απειλές, σε συνδυασμό με τα νέα αιτήματα των Ταλιμπάν για αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών έως τις 31 Αυγούστου, πιθανότατα επηρέασαν την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη να τηρήσει αυτήν την προθεσμία.

Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε την Τετάρτη τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο και κάλεσε οποιονδήποτε βρίσκεται εκτός της περιμέτρου να φύγει αμέσως.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν μια «συγκεκριμένη» απειλή στο αεροδρόμιο από το ISIS-K, το οποίο έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8.000 έως 10.000 μαχητές από την Κεντρική Ασία, την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, το Πακιστάν και την περιοχή Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα έχουν εισχωρήσει στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότεροι συνδέονται με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα, ανέφερε η έκθεση, αλλά άλλοι είναι σύμμαχοι με το ISIS-K.