Χάος στο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά, από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ταλιμπάν που μίλησε στο Reuters. Ο ίδιος είπε πως πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους κατηγορείται για την έκρηξη, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι.

Σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών ενδέχεται να είναι και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες. Ο ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, διευκρινίζοντας ότι δεν επηρεάστηκαν οι τουρκικές μονάδες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε και τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

«Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε ο Μαρτινόν στο Twitter, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών από την επίθεση που σημειώθηκε στην Πύλη Αμπέι, απέναντι από το ξενοδοχείο Μπάρον. Επίσης, μια πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών.

Εκρήξεις στην Καμπούλ: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως, για αργότερα σήμερα, συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση στην Καμπούλ, μετά την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της πόλης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και θα προεδρεύσει της COBR (επιτροπή διαχείρισης κρίσεων) αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αφγανιστάν: Για 50 νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την έναρξη της απομάκρυνσης πολιτών μιλά η Ρωσία

Περίπου 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την έναρξη της απομάκρυνσης πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

«Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, οι Αμερικανοί εκεί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα. Είχαν θύματα, περίπου 50 απλοί άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.