Μια τρέλα με τις επιδείξεις φωτός με drones έχει κυριεύσει την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και τουριστικά αξιοθέατα συχνά αναθέτουν μεγαλεπήβολα πρότζεκτ σε εταιρείες που διαχειρίζονται drones στο πλαίσιο των διαφημιστικών τους εκστρατειών.

Ωστόσο κάποιες από αυτές τις επιδείξεις έχουν πάει πολύ στραβά.

Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που διοργανώθηκε πάνω από ένα εμπορικό κέντρο στην κεντρική πόλη Ζενγκζού την περασμένη Παρασκευή 1/10, drones άρχισαν να πέφτουν από τον ουρανό στη μέση της παράστασης, χτυπώντας κτίρια και οχήματα στο έδαφος.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζονται περίπου 200 drones που σχηματίζουν το όνομα του εμπορικού κέντρου, πριν δεκάδες σκοτεινιάσουν και πέσουν κατακόρυφα στη γη και πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων που παρατηρούσαν την παράσταση. Στη συνέχεια, οι θεατές ακούστηκαν να φωνάζουν «να είστε προσεκτικοί» και «κάντε πίσω» καθώς έτρεχαν μακριά από τις συσκευές.

«Έπρεπε να φύγουμε με τα χέρια στο κεφάλι»

Ένας μάρτυρας με το επώνυμο Wang είπε στην τοπική ραδιοτηλεόραση Henan TV ότι περίπου 5.000 άνθρωποι, πολλά από αυτούς παιδιά, παρακολουθούσαν την επίδειξη όταν άρχισε να χαλάει. Είπε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν με τα χέρια στο κεφάλι.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την πτώση των drones. Ωστόσο, ένας διοργανωτής φέρεται να είπε στην China News Services – το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας – ότι «σφάλματα λειτουργίας» μπορεί να οδήγησαν στην πτώση.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν ζημιές παρά μόνο δεκάδες κατεστραμμένα drones.

Φυσικά το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους χρήστες του Twitter με αρκετούς να παραφράζουν το γνωστό τραγούδι «it’s raining men» (Βρέχει άνδρες) των Weather Girls σε «It’s raining drones» (Βρέχει drones) αναφωνώντας μάλιστα και Αλληλούια!