Δεκατρείς στρατιώτες από το Τσαντ σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στη διάρκεια της αντεπίθεσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εναντίον της πόλης Φοτοκόλ στο Καμερούν στη μεθόριο με τη Νιγηρία, δήλωσε σήμερα από το Γιαουντέ ο Καμερουνέζος υπουργός Άμυνας Έντγκαρ Άλεν Μέμπε Νγκο.

«Μετά το πέρας των επιχειρήσεων καταμέτρησης που πραγματοποιήθηκαν στη Φοτοκόλ (…) καταμετρήσαμε δεκατρείς στρατιώτες από το Τσαντ νεκρούς», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «81» πολίτες νεκρούς και επιβεβαιώνοντας τον θάνατο έξι Καμερουνέζων στρατιωτών κατά την αντεπίθεση της Μπόκο Χαράμ, η οποία απωθήθηκε.

Οι στρατιώτες από το Τσαντ εξαπέλυσαν την Τρίτη από την Φοτοκόλ μια χερσαία επίθεση στη Νιγηρία και κατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Γκαμπόρου, έπειτα από σφοδρές μάχες από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες και «περισσότεροι από 200» ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με μια πηγή του στρατού του Τσαντ.

Χθες Τετάρτη η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε μια αντεπίθεση εναντίον της Φοτοκόλ και εισήλθε στην πόλη σκοτώνοντας αμάχους μέσα στα σπίτια τους και σε τεμένη, προτού απωθηθεί από τον στρατό του Καμερούν με την υποστήριξη του Τσαντ που πέρασαν τα σύνορα για να τους βοηθήσουν.

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει «με επιμελητειακό και επιχειρησιακό τρόπο» τις αφρικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης, παρέχοντάς τους κυρίως καύσιμα και πυρομαχικά, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι δυνάμεις του Τσαντ και του Καμερούν εμπλέκονται σε αιματηρές μάχες εναντίον της Μπόκο Χαράμ, τόσο στη Νιγηρία όσο και στο Καμερούν.

«Το Τσαντ, το Καμερούν, η Νιγηρία συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να δράσουν εναντίον της Μπόκο Χαράμ», αυτής της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, η οποία διαπράττει «φοβερές σφαγές», σημείωσε ο Ολάντ.

«Η Γαλλία υποστηρίζει επιμελητειακά, υποστηρίζει επιχειρησιακά, παρέχοντας καύσιμα και μερικές φορές πυρομαχικά, αυτές τις αφρικάνικες δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Το Παρίσι, που έχει αναπτύξει περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στο Σάχελ στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Μπαρχάν, πραγματοποιεί αποστολές αναγνώρισης πάνω από τις γειτονικές χώρες της Νιγηρίας για να τους παράσχουν πληροφορίες, είχαν πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επίσημες γαλλικές πηγές.