Το πολωνικό κοινοβούλιο έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την έγκρισή του προκειμένου να παραταθεί για άλλες εξήντα ημέρες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλεται στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, όπου καταγράφονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Το αίτημα της κυβέρνησης, ήδη εγκεκριμένο από την προεδρία, υποστηρίχθηκε από 237 δεξιούς και εθνικιστές βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 179 μέλη, ενώ 31 απείχαν. Η ψηφοφορία αναμεταδόθηκε απευθείας από πολωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Βαρσοβία κατηγορεί τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πως βρίσκονται πίσω από το μεταναστευτικό κύμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει στην αύξηση της μεταναστευτικής ροής αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε στο καθεστώς στο Μινσκ για την καταστολή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών, ο Μάριους Καμίνσκι, ζήτησε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε αρχικά για 30 ημέρες κατά μήκος των πολωνολευκορωσικών συνόρων, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στους μετανάστες που τα περνούν βρίσκονται άνθρωποι που συνδέονται με «ριζοσπαστικές ή εγκληματικές οργανώσεις».

Κατά τον υπουργό, 11.500 «αποπειράθηκαν να περάσουν εξ εφόδου» τα σύνορα από την αρχή της χρονιάς. Πάνω από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συλληφθεί στην πολωνική επικράτεια.

Ο κ. Καμίνσκι συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, την Ίλβα Γιούανσον.

Πολωνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν εναντίον της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, όπου ήδη έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο, την πείνα και την εξάντληση.

Οι ΜΚΟ, όπως και η κεντρώα και η αριστερή αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση πως εμποδίζει οργανισμούς αρωγής να βοηθήσουν τους μετανάστες απαγορεύοντας την πρόσβαση στη ζώνη της μεθορίου σε όλους όσοι δεν κατοικούν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων.

Οι επικριτές των ενεργειών της κυβέρνησης κάνουν λόγο περί πολιτικής επαναπροωθήσεων, εμπόδισης των μεταναστών να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εξαναγκασμού τους να επιστρέψουν στη Λευκορωσία.

Εικόνες που απαθανατίζουν γυναίκες και παιδιά καθώς επαναπροωθούνται από αστυνομικούς στα σύνορα εν μέσω του κρύου και βροχερού καιρού του φθινοπώρου μεταδόθηκαν ή δημοσιεύθηκαν χθες από αρκετά ανεξάρτητα πολωνικά ΜΜΕ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Πολωνία προχώρησε στα τέλη του Αυγούστου σε παράνομες επαναπροωθήσεις (24747732).

Το μεγαλύτερο μέρος της παράτυπης μετανάστευσης προς την ΕΕ γίνεται μέσω της Μεσογείου. Οι τρέχουσες ροές είναι φαινόμενο χωρίς προηγούμενο για τα ανατολικά κράτη μέλη της, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.