Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ τάχθηκε κατά ενός συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Τα κόμματα αυτά δεν είναι ικανά να διεξάγουν διερευνητικές συζητήσεις και να κυβερνήσουν κατά την άποψή της.

«Δεν βλέπω προς το παρόν ότι το CDU και το CSU θα μπορούσαν να θεωρηθούν κόμματα ικανά να διεξάγουν διερευνητικές συζητήσεις, πόσο μάλλον ικανά να κυβερνήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση», είπε σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Ήμουν πάντα της άποψης ότι καμία επιλογή δεν πρέπει να αποκλειστεί μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων, αλλά όταν βλέπω την κατάσταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, προς το παρόν δεν βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας συνασπισμός με το CDU και το CSU», πρόσθεσε.

«Αυτή η διαπίστωση ισχύει ανεξάρτητα από το ποιος θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Τώρα ο κ. Ζέντερ μπαίνει ο ίδιος ή τον βάζουν στο παιχνίδι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα ηγείται των διαπραγματεύσεων. Συνολικά (τα δύο αδελφά κόμματα) δεν είναι προετοιμασμένα για την εποχή μετά τη Μέρκελ – ούτε επίσης και για την αντιμετώπιση των επειγόντων θεμάτων της χώρας μας», τόνισε.

«Ο Άρμιν Λάσετ ακολούθησε μια πορεία ζιγκ -ζαγκ στην πανδημία του κορονοϊού»

«Ο Άρμιν Λάσετ ακολούθησε μια πορεία ζιγκ -ζαγκ στην πανδημία του κορονοϊού και πραγματικά δεν έλαμψε με την παρουσία του σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά και στα μετόπισθεν του κόμματος δεν φαίνεται να είναι καλύτερα τα πράγματα. Η Γερμανία αξίζει να αποκτήσει μια καλή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η Γκέρινγκ Έκαρντ εξήρε επίσης τις σχέσεις μεταξύ των Πρασίνων και του FDP. «Πριν από τέσσερα χρόνια, δεν είχαμε ακριβώς σχέση εμπιστοσύνης με το FDP. Αλλά αυτό έχει αλλάξει από τότε. Μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων μας συνομιλούσαν μεταξύ τους και δημιουργήσαμε προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Επίσης, ο Κρίστιαν Λίντνερ και εγώ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών μας ομάδων καταλάβαμε σταδιακά πως σκέφτεται ο άλλος», είπε.

«Καλώ τους εταίρους ενός πιθανού συνασπισμού να δημιουργήσουν κάτι καινούργιου»

«Καλώ τους εταίρους ενός πιθανού συνασπισμού “φωτεινού σηματοδότη” να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, κάτι μεγαλύτερο από αυτά που προβλέπουν τα προεκλογικά προγράμματα. Το θέμα είναι να εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη η οποία να ανταποκρίνεται στους καιρούς. Κεντρική ιδέα την επερχόμενης κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι το ζήτημα της ελευθερίας και της ευθύνης για τις επόμενες γενιές. Να πρόκειται για μια συμμαχία νέου ξεκινήματος και μιας κουλτούρας συνεργασίας», κατέληξε η Πράσινη πολιτικός.