Η λάβα που εκλύεται το ηφαίστειο στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα αναμένεται να φθάσει στη θάλασσα γύρω στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός ηγέτης Άνχελ Βίκτορ Τόρες, με το φαινόμενο αυτό να προκαλεί ανησυχία για τον κίνδυνο να προκαλέσει τοξικά αέρια αλλά και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα.

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑ ΠΑΛΜΑ

Το ηφαίστειο, μάλιστα, «παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, προηγήθηκε συνάντηση του είχε με επικεφαλής της περιοχής, ηφαιστειολόγους και αξιωματούχους της αρχής πολιτικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε χθες ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα.

Εξάλλου, ενόψει του ενδεχομένου μείωσης της ορατότητας, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στο νερό.

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑ ΠΑΛΜΑ

Σημειώνεται πως οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τέσσερα χωριά, περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε. Δεν έχει γίνει διαθέσιμος ο απολογισμός για τις υλικές ζημιές, ωστόσο εκτιμάται πως η έκρηξη που προηγήθηκε έχει εκλύσει περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας.

Οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και πολίτες, μέσω των social media, είναι ενδεικτικές: