Στο Ριάντ μεταβαίνουν σήμερα οι παγκόσμιοι ηγέτες για να αποτίσουν φόρο τιμής και να πουν το ύστατο χαίρε στον βασιλιά Αμπντουλάχ, που πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

O αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τις προσεχείς ημέρες εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ για να αποτίσει φόρο τιμής στον θανόντα βασιλιά Αμπντουλάχ και να συλλυπηθεί την οικογένειά του και τη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο θάνατος του βασιλιά είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα του. Πάντα εκτιμούσα την ειλικρίνειά του, το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης που είχε και την υπερηφάνεια του στις προσπάθειες που κατέβαλλε προκειμένου η χώρα του να προοδεύσει αλλά και τη σταθερή πίστη του στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας αναχώρησε εσπευσμένα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός λίγο μετά την ανακοίνωση, τη νύχτα, του θανάτου του σαουδάραβα μονάρχη, όπως και ο πρίγκιπας Τούρκι Αλ Φαϊζάλ αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι άραβες ηγέτες προκειμένου να παραστούν στην κηδεία.

Η αναχώρηση του ιορδανού βασιλιά ανάγκασε τους διοργανωτές του φόρουμ να αλλάξουν το πρόγραμμα σημερινής συνεδρίασης όπου ο Αμπντάλα θα μιλούσε για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Στο φόρουμ στις ελβετικές Άλπεις, όπου μετέχουν 2.500 πολιτικοί ηγέτες και οικονομικοί παράγοντες για τέσσερις ημέρες συνομιλιών, ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθούν σήμερα διάφορες συνεδριάσεις για τη Μέση Ανατολή κατά τις οποίες οι μετέχοντες θα εξετάσουν τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Σομαλία ώστε να παραστεί στην κηδεία στο Ριάντ μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν θα μεταβεί σήμερα το πρωί στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, μόλις ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στην Αιθιοπία. Ωστόσο θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Αφρική μεταβαίνοντας αργά απόψε στο Τζιμπουτί, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη μαύρη ήπειρο. Στη Σομαλία αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

«Είναι απλώς μια αναβολή. Θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Σομαλία, μετά την κηδεία, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς», δήλωσε ο Νταούντ Αουέις, εκπρόσωπος της σομαλικής προεδρίας.