Η ισχυρή σιιτική πολιτοφυλακή των Χούτι παρέμενε πανταχού παρούσα στη Σανάα σήμερα παρά τη δέσμευσή της χθες Τετάρτη να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές-κλειδιά σε αντάλλαγμα για τις πολιτικές υποχωρήσεις που έκανε ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Αν και η συμφωνία για την έξοδο από την κρίση που συνήφθη χθες Τετάρτη προβλεπόταν να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, οι Χούτι εξακολουθούν να περιπολούν τη Σανάα σήμερα.

Η ένταση παραμένει σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, όμως τα μαγαζιά έχουν ξανανοίξει μετά τις συγκρούσεις στις αρχές της εβδομάδας. Στη βόρεια Σανάα εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της πόλης υπό το σύνθημα «Όχι στα πραξικοπήματα». Άλλοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην οικία του προέδρου Χάντι για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Η ένοπλη πτέρυγα των Χούτι, η Άνσαρ αλ Αλλάχ, εισήλθαν στη Σανάα στις 21 Σεπτεμβρίου και αυτή την εβδομάδα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τομείς-κλειδιά της πρωτεύουσας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Χάντι μετά τις μάχες μεταξύ των σιιτών ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού που κόστισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 94 ακόμη.

Βάσει της συμφωνίας εννέα σημείων που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, οι Χούτι δεσμεύθηκαν να αποσυρθούν από το προεδρικό μέγαρο στο οποίο επιτέθηκαν την Τρίτη, καθώς και «από όλες τις θέσεις που βρίσκονται γύρω από την οικία του προέδρου».

Οι σιίτες αντάρτες δεσμεύθηκαν επίσης να αποσυρθούν από την οικία του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ και να αφήσουν ελεύθερο τον προσωπάρχη του, Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ, τον οποία είχαν απαγάγει το Σάββατο. Παρόλα αυτά ο Μουμπάρακ «δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος της προεδρίας της Υεμένης.

Σε αντάλλαγμα ο Χάντι έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, με κάποιους ειδικούς να μιλούν για έναν πρόεδρο που υπέκυψε «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Πλέον «θα είναι εφικτό» να τροποποιηθεί το προσχέδιο του Συντάγματος, το οποίο μέχρι τώρα προέβλεπε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους έξι επαρχιών, κάτι που απέρριπταν οι Χούτι.

Εξάλλου οι σιίτες, καθώς και το κίνημα του νότου και άλλες πολιτικές ομάδες «που στερούνταν ίσης εκπροσώπησης στους κρατικούς θεσμούς θα έχουν το δικαίωμα να ορίζονται σε αυτούς τους θεσμούς».

Οι ΗΠΑ, σύμμαχοι της Σανάα, εκτίμησαν ήδη από χθες ότι ο Χάντι αναγκάστηκε να δεχθεί «τα περισσότερα αιτήματα» των Χούτι. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι τα μέλη της Άνσαρ αλ Αλλάχ εξακολουθούν να θεωρούν τον Χάντι πρόεδρο της Υεμένης.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την κυβέρνηση της Σανάα στρατηγικό σύμμαχο στη μάχη κατά της αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ της προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη και χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύουν πλήγματα εναντίον μελών της οργάνωσης στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τζαμάλ Μπενομάρ, δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη χθεσινή συμφωνία. Όμως αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα σε μια συνάντηση των κύριων πολιτικών κινημάτων της Υεμένης, σύμφωνα με το γραφείο του.

Στο κλίμα αυτό της γενικής έντασης μία ακόμη εστία ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη βία.

Σήμερα δύο ένοπλοι που ανήκαν σε σουνιτικές φυλές από την επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της Σανάα, σκοτώθηκαν σε μια ενέδρα των Χούτι, ανακοίνωσε μια πηγή των φυλών, κάνοντας λόγο για αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών μεταξύ των σιιτών.

Ο επικεφαλής της Άνσαρ αλ Αλλάχ, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, είχε απειλήσει την 4η Ιανουαρίου να καταλάβει την επαρχία Μαρίμπ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την οποία οι αντάρτες του εποφθαλμιούν μετά την κατάληψη της Σανάα.

Όμως οι σουνιτικές φυλές της Μαρίμπ, η οποία είναι και προπύργιο της αλ Κάιντα, δεν έχουν σταματήσει να λένε ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε επίθεση.

Άλλες σουνιτικές φυλές της Υεμένης έχουν στείλει ενισχύσεις στη Μαρίμπ, η κατάσταση ασφαλείας της οποίας αναφέρθηκε στη χθεσινή συμφωνία, που προβλέπει μέτρα για να μειωθεί η ένταση εκεί.